Zipang

Mangaka: Kaiji Kawaguchi
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 35
Volumes Japans: 43
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Toen Naoki Urasawa in 2004 aan de haal ging met een prijs op het prestigieuze stripfestival van Angoulême en plotseling mainstream werd, ging er een hele nieuwe wereld open voor de Franse mangawereld. 20th Century Boys was de eerste seinen die een bestseller werd en de uitgeverijen ontdekten dat het Franse publiek ook manga’s lustten die voor een wat ouder publiek waren geschreven. Elke uitgeverij ging op zoek naar hun eigen Naoki Urasawa. Al snel stootten ze op Kaiji Kawaguchi, een mangaka met dezelfde staat van dienst als Urasawa.

In Zipang volgen we de bemanning van het oorlogsschip Mirai. De Mirai is het paradepaardje van de Japanse marine en is uitgerust met de modernste technologieën en de allerlaatste technische snufjes. Wanneer de Mirai uitvaart voor een trainingsmissie komt het schip terecht in een storm. Niet zomaar een storm echter…

Wanneer de storm gaat liggen is het eerste wat de bemanning van de Mirai waarneemt een schip. Niet onlogisch op zee. Wel onlogisch is dat het gaat om de Yamato, een schip dat zonk in 1945. Jawel, de Mirai is teruggegaan in de tijd en bevindt zich in het jaar 1942, temidden van Wereldoorlog II. Laten ze alles op hun beloop? Of gebruiken ze hun kennis van de geschiedenis om in te grijpen… En voor altijd het verloop van de geschiedenis te wijzigen…

Kaiji Kawaguchi leek de kip met de gouden eieren. In Japan was hij een succesvol mangaka en in Frankrijk zagen ze in zijn rijkgevulde catalogus een opportuniteit om de seinen fan meer manga aan te reiken. J’ai Lu (en nadien Casterman) brachten Eagle uit, Panini waagde zich aan Life, Tonkam deed het met Spirit of the Sun en Kana bracht ons het hier besproken Zipang. Geen van allen wisten ze echter potten te breken. Integendeel. Kaiji Kawaguchi flopte keihard in Frankrijk.

En dat is enorm spijtig want Kawaguchi is niet zonder reden een succesvolle mangaka in thuisland Japan. Alle hierboven vernoemde manga zijn het waard in ieders collectie te belanden. Zo ook Zipang. Toch is Zipang niet de meest instapvriendelijke onder de naar het Frans vertaalde Kawaguchi manga. De reeks telt maar liefst 43 volumes en je moet natuurlijk geïnteresseerd zijn in WO II en tijdreizen om volop te kunnen genieten van een manga als Zipang. Dan vonden wij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in Eagle, de detective in Life of de geopolitieke problemen van Spirit of the Sun net dat tikkeltje toegankelijker en boeiender om lezen. Maar wie zijn wij? Voor hetzelfde geld denken jullie net andersom. Kwalitatief moet Zipang immers niet onderdoen voor eerder vernoemde titels. Integendeel!