Zetman

Mangaka: Masakazu Katsura
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 9
Volumes Japans: 10
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Masakazu Katsura is vooral gekend van zijn romantische manga zoals Vidéo Girl en I’’s. Al vaker liet hij echter verstaan dat zijn ware liefde bij de super heroes ligt. Referenties naar Batman zijn bijvoorbeeld legio in zijn werken. Ook probeerde hij het genre al met ondermeer Shadow Lady en DNA², maar het succes bleef toen nog uit. Katsura zette echter voort en begon met Zetman aan zijn grote droom, en eindelijk volgt het publiek hem in zijn superhero manga.

Katsura maakte al eens een kortverhaal over de super hero Zetman dat hernomen werd in de gelijknamige bundel. Het personage sloeg aan en Katsura bedacht een scenario dat van de nieuwe reeks Zetman een voltreffer moet maken. En hij lijkt goed op weg hierin te slagen…

Het verhaal begint met een flash-back van slechts enkele pagina’s die al onmiddellijk de toon van het verhaal zet. Zetman ligt op de grond en wordt onder schot gehouden door een nog onbekende man die hem vraagt hoe hij hem kan doden zonder hem te doen lijden…

We maken dan een sprong terug in de tijd van dertien jaar en we volgen de kleine jongen Jin die bij een groepje daklozen leeft. Hij spendeert het merendeel van zijn tijd in de stad op zoek naar mensen die beroofd werden en die hij kan helpen hun gestolen goederen terug te krijgen door de dieven aan te pakken. Hij vraagt hiervoor dan de veel te hoge som van 10 000 yen – die hij natuurlijk nooit krijgt.

Bij dit “werk” valt het al snel op dat Jin ongelofelijk sterk is voor zijn leeftijd. Hij pakt criminelen aan als ware het zuigelingen. Zou zijn kracht soms iets te maken hebben met het bizarre ronde teken op de rug van zijn hand? Enkel de toekomst kan ons hierover klare wijn schenken, maar het is nu al duidelijk dat Jin wel eens Zetman zou kunnen worden.

Maar dat bizarre teken op zijn hand zal hem niet alleen kracht geven, het bezorgt Jin ook een pak problemen. Er zijn immers mensen op zoek naar hem. En het begin van het verhaal leert ons al snel dat deze mensen geen al te goede bedoelingen hebben…

We volgen de kleine Jin die opgroeit samen met zijn “opa”. In het begin is de jongen nog puur – een maagdelijk wit blad, als het ware – maar de ervaringen die hij opdoet en de levenslessen die hij meekrijgt van zijn opa zullen hem stilaan vormen naar een rechtschapen jongeman.

Jin wordt door het leven niet gespaard. Al snel zal hij afscheid moeten nemen van mensen die heel zijn leven aan zijn zij stonden, en zal hij het alleen moeten maken in een wereld die de zijne niet is. Maar met de hulp van nieuwe vrienden, zal hij zijn weg zoeken.

Zetman is een atypische Katsura manga. Hier geen zeemzoeterig liefdesverhaal doorspekt met fantasie of humor. Het is een meer serieuze aanpak in een totaal ander genre. En het moet gezegd dat de magie werkt. Katsura heeft zijn tekenstijl net dat tikkeltje aangepast en nog verfijnder gemaakt om bij het genre te passen en de plaatjes zijn nu echt wel perfect te noemen. Ook aan het scenario is duidelijk gewerkt en Katsura weet waar hij naartoe wil in de komende volumes. We hebben hier te maken met een meesterwerk waar een erg groot publiek zal van kunnen genieten.