Zetman (one-shot)

Mangaka: Masakazu Katsura
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zetman is niet alleen Katsura’s laatste nieuwe serie. Eerder publiceerde zijn uitgeverij een bundel kortverhalen onder dezelfde titel. Het titelverhaal in die bundel handelde ook over een Zetman die althans qua uiterlijk zich de gelijke kon noemen van de Zetman uit de huidige serie.

Masakazu Katsura is één van de paradepaardjes uit de catalogus van Tonkam, en de meeste werken van de mangaka werden dan ook uitgebracht in het Frans. Deze bundel met vier kortverhalen hoort daar natuurlijk bij. Slechts vier verhalen want Katsura laat weten in zijn voorwoord dat kortverhalen niet aan hem besteed zijn omdat ze altijd langer uitvallen dan hij gepland heeft. Elk verhaal beslaat hier zo’n 40 à 50 pagina’s. Een kort overzicht van de vier verhalen…

Het titelverhaal mag de spits afbijten. In “Zetman” gaat het om een computerprogrammeur die een nieuw soort videogame maakt waarin de speler erin moet slagen het recht te laten zegevieren door allerlei goede handelingen te verrichten als superhero. Op een onweerachtige avond slaat de bliksem echter in bij deze jongeman en de Artificial Intelligence van zijn game komt tot leven. De jongeman zal nu niet meer een game moeten spelen om zich een superheld te voelen… Hij is er namelijk zelf één geworden!

“Shin-No-Shin” is een rechtschapen jongen die bij het zien van een slipje al onmiddellijk de vrouw om haar hand vraagt omdat dat nu eenmaal zo hoort. Het knappe (maar natuurlijk verlegen) meisje Manami is stiekem verliefd op Shin. De “knapste en daarom ook beste” student van de klas heeft echter ook zijn oog laten vallen op Manami en zal voor niets terugdeinzen. Een verhaal over tijdreizen en cybergenetica!

“Woman in the Man” is het verhaal van een meisje dat sterk is en een jongen die verlegen en zachtaardig is. De jongen moet van zijn vader echter martial arts beoefenen en wordt op een bepaald moment uitgedaagd om voor de hand van het meisje te strijden. Tijdens zijn keiharde training gebeurt er echter een ongelukje. Het meisje komt terecht in het jongenslichaam, en de jongen zal met een stel borsten door het leven moeten…

Het laatste verhaaltje is de pilootaflevering van “Shadow Lady”. Deze driedelige reeks werd ook uitgegeven bij Tonkam en dit verhaal verscheen in Japan als voorproefje om het publiek te laten kennismaken met het personage Shadow Lady. Het gaat om een bedeesd, onsportief meisje dat ineens in het bezit komt van magische schmink en hierdoor in een soort superwoman verandert. De metamorfose is echter slechts tijdelijk… De mensen die de driedelige manga Shadow Lady reeds gelezen hebben zullen dit verhaaltje al zijn tegengekomen op het einde van volume 3.

Deze bundel kortverhalen is een typisch zoethoudertje voor de fans. De verhaaltjes doen nergens oubollig aan, mede doordat Katsura reeds zijn tekenstijl beheerst, maar natuurlijk zijn ze niet zo uitgewerkt als zijn langdurige series. Het is allemaal wel grappig maar de kracht van Katsura ligt voor mij bij de manier waarop hij levensechte gevoelens kan weergeven, en dat mis ik hier in deze bundel. Voer voor de fans, zou ik zo zeggen.