Zéro pour l’éternité

Mangaka: Soichi Moto / Naoki Hyakuta
Uitgever: Delcourt / Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 5
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De kamikazes uit de Tweede Wereldoorlog werden in Japan aanzien als nationale helden die hun leven gaven ter bescherming van de natie. Maar in onze moderne tijden heeft het begrip kamikaze ook in Japan een negatieve connotatie gekregen. Meer en meer wordt het een synoniem voor terroristen. Kijk maar naar de aanslagen van 9/11 op de WTC torens. Waren de Japanse kamikazes helden of terroristen? En wat vonden ze zelf van hun zelfmoordopdracht? Deden ze het uit volle overtuiging of was het louter het opvolgen van een bevel?

In het vijfdelige Zéro pour l’éternité volgen we Kentaro, een 26-jarige student. Nu ja, ingeschreven als student, want al lang is Kentaro de drive kwijt gespeeld om zich op de boeken te storten. Hij merkt op dat hij wegglijdt in een lusteloos leven zonder doel om zich voor in te zetten.

Tot ook zijn zus inziet dat het niet zo verder kan met haar broertje. Ze geeft hem een opdracht in verband met hun grootvader die stierf als kamikaze. Wie was de man die ze nooit gekend hebben en waar nooit over gepraat werd thuis? Welk leven leidde hij als militair? Wat dreef hem tot het uiteindelijke lot van kamikazepiloot?

Kentaro en zijn zus spitten het verleden van hun grootvader uit en proberen te achterhalen wie de kamikazes echt waren. Blijven ze overeind als nationale helden of zijn het simpelweg terroristen? Hoe kijkt een Japanner terug op zijn eigen, soms pijnlijke verleden…

Zéro pour l’éternité is een manga gebaseerd op een roman van Naoki Hyakuta. Soichi Moto zorgt voor een heldere weergave naar het papier. Deze vijfdelige introspectie op het eigen verleden zal de lezer boeien en beklijven. Bovendien is het thema actueler dan ooit. We volgen een jongeman die doelloos door het leven gaat en zijn leven lijkt te vergooien en gaan tegelijkertijd op zoek naar het verleden van een man die zijn leven gaf voor de natie. Deze aangrijpende vergelijking uitgesmeerd over verschillende generaties en tijdperken heen behoort duidelijk tot de betere, interessantere manga die momenteel verschijnen. Aanrader!