Zelda – A Link to the Past

Mangaka: Akira Himekawa
Uitgever: Soleil
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Zelda blijft een van de belangrijkste gamefranchises ter wereld. Samen met Mario vormt Zelda voor vele mensen nog steeds het belangrijkste pro (dan wel contra) Nintendo argument. Aangezien de games van Japanse makelij zijn mag het geen verrassing zijn dat er ook manga-adaptaties van Zelda bestaan. Uitgeverij Soleil zal ze allemaal naar het Frans vertalen en het eerste deel is Zelda – A Link to the past dat furore maakte op de Gameboy.

Link is een eenvoudige jongen die werd grootgebracht door z’n nonkel. Zijn ouders stierven immers toen hij jong was – of dat is alvast wat de jongen denkt. Link houdt zich vooral bezig met fruitteelt en wordt door z’n nonkel ver van het wapengekletter gehouden. Op een nacht hoort hij echter de stem van een zekere prinses Zelda die hem om hulp smeekt. Wanneer hij wakker wordt merkt hij dat z’n nonkel verdwenen is. Wanneer Link zijn nonkel terugvindt is die druk bezig z’n laatste adem uit te blazen. Juist op tijd weet hij Link wat nuttige informatie te geven over Zelda. En tussen pot en pint door deelt hij nog even mee dat Links ouders nog leven…

En zo begint Links queeste. Een queeste die hem naar de Triforce moet leiden om zo het land Hyrule te bevrijden van een verschrikkelijk kwaad. Een zoektocht naar prinses Zelda maar ook naar zijn eigen verleden, namelijk de waarheid omtrent zijn ouders.

Zelda – A Link to the Past volgt nauwgezet de verhaallijn van het videospel. Enkel het personage Ganty werd bedacht door studio Akira Himekawa die de manga-adaptatie verzorgde. Deze bevallige dievegge zal weifelen of ze Link moet helpen dan wel vermoorden. Sympathiek kind.

De gamers zullen heel wat personages en passages (her)kennen. Ze zullen echter eveneens vaststellen dat sommige, moeilijke eindbazen hier verslaan worden met een simpele slag of stoot. En dat is een minpunt dat de hele manga door aanwezig blijft. Het verhaal wordt iets teveel afgehaspeld en te weinig uitgediept. Voor een adaptatie van een actie-adventure game zit er ook gewoon te weinig actie in. Er wordt veel geschreven, maar te weinig getoond. Een dergelijk groot game weergeven in een enkel mangavolume was duidelijk niet de beste keus. De manga mocht dus gerust wat meer volumes tellen.

Want op zich is de manga best vermakelijk. De traditionele ingrediënten worden leuk naar voren gebracht en het verhaal van de Zelda-reeks leent zich natuurlijk voor een manga. De tekenstijl zal je niet bijblijven maar stoort nergens.

Zelda – A Link to the Past is een verdienstelijke poging om een manga-adaptatie te leveren van een cultgame, maar heeft toch enkele gebreken waardoor de manga ver van de kwaliteit van het spel blijft.