Yureka

Mangaka: Son Hee Joon / Kim Youn Kyung
Uitgever: Tokebi
Volumes Frans: 7
Volumes Japans: 15
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik weet dat we hier wel op de Mangaheuvel zitten, maar toch maak ik de nodige ruimte om hier even een manwha te bespreken. Wat is nu een manwha? Simpel, een manwha is een Koreaanse strip. In Frankrijk is er nu een uitgeverij die enkel en alleen manwha-titels uitbrengt. Tokebi overstelpt de markt met actiemanwha waarbij het niveau vaak ver te zoeken is. Tussen hun vloedgolf aan titels zit er echter natuurlijk ook af en toe eentje bij die wél de moeite waard is om even van dichterbij te bekijken. Zo ook… Yureka.

Yureka is getekend en bedacht door de auteurs Son Hee Joon en Kim Youn Kyung. Als dat geen klinkende namen zijn… Eentje zorgt voor het scenario en de ander voor de tekeningen. Als ik me niet vergis is er zelfs een van de twee een vrouw, maar raak maar eens uit aan die Koreaanse namen. En wij dachten dat het Japans moeilijk was.

In ‘Yureka’ maken we kennis met Jangkung, een doodgewone schoolgaande jongen wiens grootste probleem zijn zus is die altijd op de computer wilt als hij net een computerspelletje speelt. Want daar draait het in Yureka allemaal om: het MMORPG ‘Lost Saga’.

Een MMORPG is zoals de kenners wel zullen weten, een Massive Multiplayer Online Role Playing Game. Het is een computerspel waarin je een karakter kiest waarmee je dan in een fictieve wereld ronddoolt om een beetje te vechten, een beetje met magie te knoeien en allerlei spannende ontdekkingen te doen.

Jangkung is dus een fervent aanhanger van het spel ‘Lost Saga’ en speelt daarin onder de naam Lotto. Samen met zijn vrienden Adol en Boromir vormt hij een elitegroepje in het spel. De drie vrienden spelen het spel immers al vanaf het beta ging en kennen het door en door.

Het merendeel van dit verhaal brengen we dus door in gezelschap van deze drie jongeren die ervaring opdoen in de fictieve wereld waarin Lost Saga zich afspeelt. Ze zoeken er special items, ze komen er in contact met zowel computerbestuurde personages als menselijke spelers, en natuurlijk nemen ze na een tijdje ook deel aan een groots opgezet tornooi. Daarin zal er voor het eerst sprake zijn van de ‘hidden pieces’. Lost Saga zou immers grotere geheimen omvatten dan in de programmeercode omschreven staan…

Yureka is echt een aangename lectuur. Het is een verfrissend, jong thema dat wordt aangesneden met de MMORPG’s en de auteurs brengen het op een genietbare manier. Natuurlijk blijft het een actiemanga voor jongeren, met het onvermijdelijke tornooi bijvoorbeeld, maar toch blijft het allemaal leuk om volgen door het unieke universum waarin alles zich afspeelt.

Over de tekeningen valt weinig te zeggen. Niets baanbrekends maar wel voldoende beheerst om dit soor strip weer te geven. In elk geval zal er niemand door afgeschrikt worden.

Kortom, Yureka is een aangename verrassing tussen de vele misbaksels die uitgeverij Tokebi op ons loslaat. Het opzet is eens iets anders door de MMORPG wereld, maar de manwha blijft wel de regels van het shonen genre volgen.