Yu-Gi-Oh!

Mangaka: Kazuki Takahashi
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 38
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het was 2003 toen Kana een eerste keer de Nederlandstalige markt bestookte met de manga van Yugioh. Na drie volumes viel het doek en hoorden we een hele tijd niets meer. Mei 2006 betekende dan de echte start van Kana, het bekende mangalabel dat zoveel succes kent in Frankrijk. Yugioh was weer van de partij maar nu was het geen test meer zoals in 2003. Deze keer wil Kana een blijver zijn en net zoals in Frankrijk de markt domineren met sterke seinen reeksen, romantische shojo boekjes, maar natuurlijk in de eerste plaats met populaire shonen manga.

Yugi Muto is het hoofdpersonage van deze manga. Zijn grootvader heeft een winkel vol spelletjes en Yugi is geobsedeerd door al die spelletjes, puzzels en kaarten. Wanneer hij van zijn grootvader een mysterieuze millenniumpuzzel krijgt zal zijn leven veranderen. Yugi slaagt er natuurlijk in deze puzzel op te lossen en deze heeft een wel erg belangrijke invloed op z’n persoonlijkheid.

Yugi is immers een verlegen opdondertje dat zich nogal snel in een hoekje laat drummen. Maar eenmaal hij de millenniumpuzzel heeft opgelost zal hij Yu-Gi-Oh worden, de Koning van het Spel. Yu-Gi-Oh is de tweede persoonlijkheid van Yugi die bij momenten erg duister uit de hoek kan komen. In tegenstelling tot Yugi blaakt Yu-Gi-Oh van het zelfvertrouwen en gaat hij geen uitdaging uit de weg! Yugi beseft niet dat hij soms in Yu-Gi-Oh verandert en zijn tegenstanders uitdaagt tot een schaduwspel.

Het belangrijkste in Yugi’s leven is vriendschap. Voor zijn vrienden gaat Yugi door het vuur. En dat zal ook nodig blijken want een manga zou maar saai zijn zonder spanning en avontuur. En dat krijgen we mooi gepresenteerd tijdens de 38 volumes die de reeks telt.

De reeks begint met enkele volumes die bestaan uit losse verhaaltjes die telkens als onderwerp een bepaald spel hebben. Yugi of z’n vrienden raken in problemen en Yu-Gi-Oh redt dan de meubelen met vaak een duister lot voor z’n tegenstander. Na enige tijd begint dan de gekende arc met het kaartspel waarin Yugi een kei is.

Magic & Wizards is natuurlijk het kaartspel waarrond de Yugioh hype gebouwd is. We kennen de kaarten van de anime en van de merchandising. Yugioh werd hierdoor ook al snel bestempeld als een commerciële ‘kiddy’ reeks zonder enige kwalitatieve waarde. Toch moet dit genuanceerd worden. De manga is alvast niet kinderachtiger dan de doorsnee shonen uit het voorpublicatiemagazine Weekly Shonen Jump (Shaman King, Naruto, One Piece,…) en ook kwalitatief blijft de reeks gewoon overeind. Nergens krijg je het gevoel dat er met de lezer een loopje wordt genomen en vooral de eerste volumes zijn best wel duister voor een zogezegd ‘kiddy’ reeksje.

Bovendien levert Kana een enorm sterke release af. Er wordt rechtstreeks uit het Japans vertaald door de bekwame mensen van NTE (gekend van de Nekotachi DVD releases) en de Nederlandse vertaling leest erg vlot weg. De reeks kent ook een strak releaseschema van 1 volume om de 2 maanden en als extraatje biedt Kana ook leuke bonuspagina’s met interessante artikels en/of leuke fanart ingezonden door Vlaamse of Nederlandse fans.

Yugioh is een manga die door het commerciële succes van de anime en het kaartspel onterecht met een ietwat minachtende blik wordt bekeken. Laat ze dus zeker niet om die reden links liggen!