Your Name

Mangaka: Makoto Shinkai / Ranmaru Kotone
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Your Name is de driedelige manga die gebaseerd is op de prachtige film van Makoto Shinkai. Tekenaar van dienst is a en het is uitgeverij Pika die het lumineuze idee had ons deze adaptatie voor te schotelen.

Mitsuha is een tiener die het moeilijk heeft haar saaie leven op het platteland te aanvaarden. Ze zou liever in een bruisende stad als Tokyo wonen. Wat moet het leven daar spannend zijn! Taki leidt dan weer dat stedelijke leventje in Tokyo, maar erg begeesterd door de stad is de tiener niet. Deze twee tieners hebben niets met elkaar gemeen en kennen elkaar niet. Tot ze plotseling wakker worden in elkaars lichaam.

Telkens als ze dromen wordt Taki wakker in het lichaam van Mitsuha en omgekeerd. Bij een nieuwe droom komen ze weer terug in hun eigen lichaam. Langzaam maar zeker ontdekken ze elkaars leven… Ze leren van elkaars gebreken en van elkaars positieve kanten. Maar dan houdt alles plotseling op. Taki blijft gewoon Taki en de link met Mitsuha lijkt verbroken…

Taki vraagt zich af wat er gebeurd is en gaat op zoek naar de échte Mitsuha. Wie is zij en waarom werd de link die hen leek te verbinden verbroken. Het wordt een prachtig verhaal waarin romantiek en tragedie nauw met elkaar verbonden zijn…

Ontwaken in het lichaam van een ander is een wel vaker gebruikt thema in manga, maar Makoto Shinkai gebruikt het hier op zijn gekende poëtische manier met heel veel zin voor gevoel. Als vanouds speelt hij met het gegeven tijd en ruimte alsof hij ze zelf beheerst. De clash tussen het ultramoderne Tokyo en het groene platteland waar het traditionele Japan nog heerst wordt prachtig weergegeven in dit werk van Makoto Shinkai.

Your Name is de Engelse titel van Kimi no Na wa. Zoals vaak bestaat er van de films van Makoto Shinkai ook een roman en mangaversie. De hier besproken manga doet me alvast betreuren dat ik de film nog niet gezien heb, want Makoto Shinkai is er wederom in geslaagd een pareltje af te leveren.