Yotsuba&!

Mangaka: Kiyohiko Azuma
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 6
Score:

9.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Bij hun intrede op de markt kondigde Kurokawa al onmiddellijk aan dat één van de steunpilaren van hun catalogus ‘humor’ ging worden. Een vreemde keuze, vond ik toen, want is er iets moeilijker te vertalen dan manga die gefocust zijn op het aspect humor? Bovendien bewees het verleden dat humor manga het vaak moeilijk hadden om hun plaats te vinden op de markt. Kurokawa overtuigde me echter al snel van hun grote gelijk met titels zoals Keishicho 24.

Dé bekendste humor manga uit hun catalogus was in het begin echter Azumanga Daioh. Wie kent er deze bekende yonkoma manga immers niet? Voor deze reeks viel ik echter niet. Akkoord, ik gaf de manga slechts enkele pagina’s de kans zich te bewijzen, maar ik was niet overtuigd en ging niet over tot de aankoop ervan. Toen Yotsuba&! uitkwam was ik echter wel geïntrigeerd door het meisje met de groene haren en bij lectuur van het eerste deel moest ik vaststellen dat ik me inzake Azumanga Daioh misschien wel eens vergist kan hebben. Yotsuba&! is in elk geval een topper zoals je die zelden tegenkomt.

Yotsuba is een vrolijk, nogal energetisch meisje dat met haar papa verhuist naar een nieuwe stad. Reeds vanaf dag 1 maakt ze kennis met de drie zussen van de buren die onmiddellijk verkocht zijn aan hun guitig buurmeisje. Yotsuba bekijkt zoals alle kinderen van die leeftijd de wereld met grote ogen en zal zich vaak op voor ons hilarische manier verwonderen over de dingen des levens.

Kiyohiko Azuma heeft het prachtige talent zijn lezers te doen gieren van het lachen. Het schattige karakter van Yotsuba maakt van deze manga echt een meesterwerk dat in elke mangatheek thuishoort. Het lijkt me ook een manga die niet-mangafans kan overtuigen van de kwaliteiten en de diversiteit van de Japanse strip.

Als je de covers bekijkt en in een oogopslag de boekjes doorbladert, zal je misschien denken dat Yotsuba een reeks is voor de jongeren onder ons, maar vergis je niet. Lachen met Yotsuba gebeurt van 7 tot 77 jaar.

Ook de tekenstijl doet natuurlijk veel aan de humor in de manga. De gekke bekken en de expressieve gelaatsuitdrukkingen van de personages en Yotsuba in het bijzonder werken maar al te vaak op de lachspieren.

Een humor manga valt of staat vaak met de vertaling. Gelukkig haalt Kurokawa weer hun gekende niveau boven en bewijzen ze nog maar eens dat kwantiteit niet het hoogste genot is, maar wel kwaliteit. De vertalingen van de uitgeverij steken er echt wel bovenuit.

Yotsuba&! is één van die reeksen die iederéén zal overtuigen van haar kwaliteiten. Het behoort tot dat kransje titels die mensen kunnen overhalen een mangacollectie te beginnen. En de reeks toont aan dat humor universeel kán zijn. Instant classic die je naar de winkel doet lopen voor het volgende volume.