Yona – Princesse de l’Aube

Mangaka: Mizuho Kusanagi
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 33
Volumes Japans: 36
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Pika nam een risico door Yona – Princesse de l’Aube naar het Frans te vertalen, want ‘Akatsuki no Yona’ – zoals de manga in het Japans heet – is een avontuurlijke shojo die meer dan dertig volumes telt. En het Franse publiek valt zelden in zwijm voor manga à la Basara… Maar is de manga wel kwalitatief sterk genoeg om door een groot publiek geapprecieerd te worden?

Yona is een tienerprinses die vrolijk en vrij opgroeit onder de warme vleugels van haar vader, de vredelievende vorst. De koning regeert het land Koka met zachte hand. Geweld is volledig uit den boze en de wapens opnemen is taboe voor de vorst.

De koning bereidt zijn dochter nog niet meteen voor op het uitoefenen van het ambt en laat zijn dochter in de betrouwbare handen van haar jeugdvriend en lijfwacht Hak en haar neef Soo-Won. Stiekem heeft Yona zelfs een oogje op haar knappe neef…

Wanneer de voorbereidingen voor Yona’s zestiende verjaardag in volle gang zijn slaat het noodlot echter toe. De koning wordt op gewelddadige wijze vermoord en Yona betrapt de dader… Er zit niets anders op voor het meisje dan te vluchten met haar trouwe lijfwacht Hak. En zo begint haar queeste. De queeste om haar rechtmatige plaats op de troon van Koka terug op te eisen…

In ‘Yona – Princesse de l’Aube’ volgen we de queeste van Yona die haar het land zal leren kennen, maar ook de mensen die er leven. De prinses groeide op in een gouden kooitje, en leert plotseling een heel andere kant van de maatschappij kennen. Haar vader droeg vredelievendheid hoog in het vaandel, maar erg geliefd leek hij niet bij zijn onderdanen. Welke les kan Yona hieruit leren? En waarom was haar vader, de koning, zo tegen geweld en het gebruik van wapens?

En zo worden er wel meer vragen opgeworpen tijdens het avontuur dat voor Yona begint op de avond dat haar vader vermoord wordt. Waarom is haar rode haar zo belangrijk? Waarom kreeg haar vader de troon, terwijl hij een oudere broer had? Wie zijn de vier ‘draken’ die haar zullen helpen in haar queeste? En waar kan ze hen vinden? Er zijn ondertussen meer dan genoeg volumes verschenen om een antwoord te krijgen op al onze vragen…

Yona – Princesse de l’Aube is ondanks het avontuurlijke en ‘historische’ aspect wel een typische shojo-manga. Al snel wordt de prinses omringd door een resem knappe gasten die haar zullen bijstaan in haar strijd. De vier draken blijken immers gewoon hunks te zijn die een boysband hadden kunnen vormen in onze tijd.

Toch is de groei van Yona en de vele mysteries die haar queeste rijk zijn erg boeiend om te volgen. Het is lang geleden dat ik Basara heb gelezen, maar naar mijn mening was die iets ‘volwassener’ dan Yona, maar dat neemt niet weg dat ook Yona een aangename lectuur vormt voor wie wel houdt van een stoer meisjesavontuur.