X Day

Mangaka: Setona Mizushiro
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 2
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Uitgeverij Asuka had nog steeds geen echte shojo-collectie. Ze hadden wel al de yuri titels van Ebine Yamaji, maar het ontbrak hen nog aan doorsnee shojo-werk. Met ‘X Day’ van Setona Mizushiro hebben ze hun eerste shojo in huis gehaald – maar X Day doorsnee noemen zou deze titel onrecht aandoen. Het is een erg geslaagde reeks die niet teveel in de typische shojo-clichés hervalt.

Rika is depressief. Ze voelt zich niet goed in haar vel. Ze was een talentvol hoogspringster maar raakte geblesseerd. Ze verloor al haar motivatie om terug te komen toen haar vriendje haar opzij zette voor één van haar vriendinnen uit de atletiekclub. Van buiten lijkt ze haar leven hernomen te hebben, en lijkt ze alles in de hand te houden, maar van binnen is ze een gebroken meisje.

Op een dag leert ze in de chatroom van de school enkele gelijkgestemde zielen kennen. Langs de neus weg vertelt Rika hen dat alles beter zou gaan mocht de school ontploffen. Tot haar eigen verbazing nemen haar nieuwe chat buddies haar losse woorden ernstig. En van het één komt het ander. Twee jongens en twee meisjes hebben elkaar gevonden in hun verdriet en onmacht, en besluiten de school op te blazen.

Elk van de vier worstelt met zijn of haar problemen. Polaris wordt gepest op school en bloeit pas open als ze thuis is en haar eigen kleding en maquillage kan aandoen. Een heel nieuwe wereld gaat voor haar open. Kin san is een knappe jongen maar wordt geteisterd door nachtmerries en een zwaar verleden. Jangalian is een leerkracht maar wordt achtervolgd door een meisje dat met hem wil trouwen. Hij kan het niet opbrengen de stalkster uit zijn leven te bannen.

En zo hebben elk van de vier hoofdrolspelers hun eigen problemen die gekenmerkt worden door een gebrek aan mogelijkheden om hen te uiten. Het is opvallend dat de drie anderen bijvoorbeeld vinden van Rika dat zij toch gelukkig zou moeten zijn. Ze is knap, intelligent, sportief, populair. Waarom sluit zij zich aan bij hun groepje?

X Day beschrijft perfect een deel van de jeugd van vandaag. Moeilijkheden om met hun problemen naar buiten te komen. Zich een façade aanmeten waaraan je niks kan aanmerken, maar graaf je dieper dan stuit je op sombere gedachten.

Wat X Day dan ook kenmerkt is het gevoel van een moderne, hedendaagse manga te lezen. Het thema, maar ook de uitwerking ervan: het chatten, de smileys,… En niet alleen qua inhoud maar ook qua vormgeving doet het modern aan. De tekenstijl van Mizushiro doet nergens oubollig aan. Prachtige uitwerking van de gevoelige sfeer die deze manga oproept.

Het moge duidelijk zijn dat ik X Day erg hoog inschat. Er komen steeds meer shojo-reeksen op de markt, en het doet deugd te zien dat er ook hier pareltjes te ontdekken zijn die het genre en de clichés overstijgen. De reeks bestaat uit twee volumes en is dus een kleine investering voor een manga die het echt wel waard is door een groot publiek gelezen te worden. Een voltreffer!