Wolfsmund

Mangaka: Mitsuhisa Kuji
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Mitsuhisa Kuji is een voormalig assistent van Kentaro Miura (Berserk). Met Wolfsmund levert hij een manga af die wel erg hard leentjebuur speelt bij zijn meester. Wolfsmund is namelijk dark fantasy die zich in de middeleeuwen afspeelt. Een vergelijking dringt zich op!

Het verhaal speelt zich af in het Zwitserland van de veertiende eeuw. De Oostenrijkers zwaaien de scepter en trachten de laatste rebellieën met harde hand neer te slaan. Het water staat de rebellen aan de lippen. Hun enige kans op succes is om de Alpen over te steken en hulp te zoeken bij hun Milanese vrienden. Maar één duister man staat hen daarbij in de weg. De meedogenloze meesterstrateeg die heerst over de sinistere burcht te Sint-Gotthard. Wolfsmund, het fort dat de enige weg naar Milaan bewaakt.

Een voor één sturen de rebellen manschappen naar de pas om Wolfram, het duivels heerschap, te misleiden en Milaan te bereiken. Evenveel sterven er echter. Geen enkele list wordt gemist door Wolfram. Hij doorziet ze allemaal. Toch is de passage door de Alpen de enige weg om Milaan te bereiken. De rebellen moeten het blijven proberen. Er is geen andere uitweg. Ooit moet het lukken. Toch?

De rebellen doen er alles aan de Oostenrijkse heerschappij te ondermijnen. Wolfram lijkt een trouwe medestander van de Oostenrijkers, maar is dat wel zo? Soms lijkt hij zijn eigen zinnetje wel erg door te drijven. En is er echt geen andere weg dan Wolfsmund om Italië te bereiken? Wolfsmund hult zich in mysteriën…

Wolfsmund is net als Berserk dark fantasy maar dan veel minder hack ‘n’ slash dan de manga van Miura. Toch moet Wolfsmund in zowat alles onderdoen voor het meesterwerk dat Kuji’s meester nu al decennialang aflevert. Het enige waar Wolfsmund gelijke tred houdt is de trage start van de reeks. En dat lijkt me dan evenmin een pluspunt.

Wolfsmund boeit maar beklijft (nog) niet echt. Het scenario is ook eerder dat van list en manipulatie dan dat van harde actie. Qua tekenstijl moet de assistent echter ruimschoots zijn meerdere erkennen in zijn voormalige leermeester. Slecht is het niet, maar het mist elke vorm van persoonlijkheid en van emotie.

Geen slechte manga maar de vergelijking met Berserk – die uitgeverij Ki-oon zelf opzoekt – doet Wolfsmund allerminst goed.