Wingman

Mangaka: Masakazu Katsura
Uitgever: Tonkam
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 7
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Masakazu Katsura ligt met Video Girl Aï aan de basis van mijn passie voor de Japanse strip. Toen ik als puber dit meesterwerkje in handen kreeg was ik meteen verkocht. Ondanks dat zijn eerste boorling als anime werd uitgezonden op de Franse televisie, kom ik via deze (her)uitgave van Tonkam voor het eerst in contact met Wingman. Was Katsura toen ook al de meestertekenaar die hij geworden is?

Kenta Hirono droomt ervan een gemaskerde superheld te zijn die het kwaad bestrijdt. Zijn grote voorbeeld is X-Or. (Nostalgische fans zullen zich deze sentai wel herinneren.) In de klas absenteert hij zich vaak gedurende enkele minuten om dan verkleed als superheld de klas binnen te stormen en een slapende leerling wakker te maken. Efficiënt is anders. Wanneer Kenta in contact komt met Aoi Yume lijkt zijn wens plotseling in vervulling te gaan…

Aoi is de prinses van Podream, dat hier enkele dimensies verderop ligt. Op haar wereld heeft de kwaadaardige Rimel de macht genomen en haar vader van de troon gestoten. Aoi’s vader had echter een droomboek en zolang Rimel dat niet in handen heeft is zijn macht niet compleet. Aoi is met het droomboek van haar vader naar de aarde gevlucht en uiteraard valt dat droomboek in handen van Kenta. Zonder goed te weten wat hij doet tekent hij er zijn droomheld in, Wingman. En het droomboek maakt zijn droom waar. Kenta wordt de superheld Wingman. Alvast voor tien minuten.

Kenta zal samen met Aoi de verzamelde slechteriken van Podream bestrijden en trachten het droomboek te beschermen. Met zijn superheldenkracht lijkt dat een makkie te worden, maar die kracht geldt maar voor tien minuten. Als de tien minuten om zijn wordt Wingman weer gewoon de doorsnee leerling, Kenta Hirono.

Uiteraard zou een manga van Katsura niet volledig zijn zonder een romantische touch. Kenta heeft een oogje op de mooie Miku. Ongewild wordt het meisje mee gezogen in de wervelwind aan ‘Seedmen’ die het droomboek in handen trachten te krijgen. Kan Wingman Miku beschermen en Aoi haar rechtmatige troon teruggeven? Zeven ‘dubbele’ volumes moeten volstaan om alle antwoorden te voorzien…

Wingman werd reeds eerder uitgegeven door Pika (toen nog Manga Player). De reeks werd toen echter vroegtijdig stopgezet wegens een gebrek aan succes. Nu waagt Tonkam zich aan een nieuwe uitgave, met dubbeldikke volumes zodat de serie slechts 7 volumes telt. Wingman uitgeven is immers geen evidentie. Masakazu Katsura is een god in Frankrijk, maar is daar natuurlijk vooral gekend vanwege zijn prachtige tekenstijl. Wingman wordt gekenmerkt door de typische stijl van begin jaren tachtig en valt allesbehalve te vergelijken met wat Katsura nu uit zijn tekenpen tovert. Ook het verhaal is typisch voor de jaren tachtig. Een sentai held die kortstondige avonturen beleeft tegen slechteriken gestuurd door een nog grotere slechterik uit een andere dimensie. Het had een doorsnee X-Or of Bioman kunnen zijn.

Wingman is iets voor de nostalgische liefhebbers of voor de diehard fans van Katsura die echt alles van de mangaka in huis willen hebben, maar zal ook een heel pak lezers ontgoochelen door het grote verschil met huidig werk van Katsura. U weze gewaarschuwd!