Who’s Next?

Mangaka: Kiminori Wakasugi
Uitgever: Delcourt/Tonkam
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 10
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

‘Who’s Next?’ is een seinen manga van Kiminori Wakasugi, de mangaka die je misschien nog kan kennen van Detroit Metal City. ‘Ashita no esa kimidakara’ zoals de reeks in het Japans heet, belooft heel wat spanning, maar natuurlijk toch ook wat gekke bokkensprongen, zoals we van DMC gekend zijn.

Paniek op een middelbare school wanneer een monster plots rustig hun speelplaats op kuiert. De leerlingen verzamelen zich in de sporthal, maar het monster breekt door de barricades en begint aan een smulfestijn. Slechts enkele tientallen leerlingen en één niet-zo-stoere(-en-niet-zo-snuggere) leerkracht weten aan het drama te ontsnappen en weten zich een veilige weg naar het dak van de school te banen. Maar wat nu gedaan?

Al snel komt er een helikopter met een reddingsploeg maar zij kunnen enkel de gewonden meenemen, de rest zal moeten wachten. Want er blijken nog meer monsters te zijn opgedoken in de stad. Maar hoe lang kunnen ze zich voor het monster verborgen houden?

De slimste leerling van de school bedenkt een plan. Hij ontdekte dat het monster voldoende heeft aan één mensenhapje per etmaal om zich koest te houden. Zolang de groep dagelijks één iemand opoffert aan het beest, zijn ze veilig en kunnen ze in alle rust de komst van de hulpdiensten afwachten…

Ons verhaal begint twee maanden later wanneer de groep nog maar met zeven overblijft en er van hulpdiensten nog geen spoor is. Komen ze nog wel? De volgende die zich moet opofferen is de loser van de groep, Sasazuka. Maar dan begint het tij te keren. Gaan de overblijvende leerlingen zich wel gewillig naar de slachtbank blijven leiden?

Stilaan veranderen de verhoudingen binnen het groepje overgebleven leerlingen en de gemoederen beginnen hoog op te lopen. Er worden verbondjes gesloten, vrienden worden verraden, en vijanden blijken toch plots nog ‘nuttig’ te zijn… Net als alles in zijn plooi lijkt te vallen, begint het verhaal pas écht…

Who’s Next leest verrassend vlot weg en ondanks alle spanning zit er ook altijd die absurde ondertoon in waardoor het zich veel minder serieus neemt dan gelijkaardige reeksen. En dat is sowieso het grootste pluspunt aan deze reeks. Wij zijn fan, maar dit is niet de manga die zomaar iedereen zal kunnen bekoren.