Whistle!

Mangaka: Daisuke Higuchi
Uitgever: Panini Comics
Volumes Frans: 15
Volumes Japans: 24
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik heb hier al eerder mijn voorliefde voor sportmanga uitgesproken. En als kind van de jaren tachtig en negentig springen er dan twee titels bovenuit: Captain Tsubasa en Slam Dunk. Captain Tsubasa is episch door z’n kilometerslange velden en z’n superhero voetbaltechnieken. Voetbal kan echter ook op een andere manier gebracht worden in een manga – zonder daarom de typische nekketsu kenmerken uit het oog te verliezen.

In Whistle! maken we kennis met Sho Kazamatsuri. Hij studeert aan de erg prestigieuze Musashinomori school. Prestigieus niet alleen om z’n studies maar ook om z’n vermaarde voetbalteam. Ze zijn veruit de beste van het departement. Maar Sho is erg klein en eigenlijk weinig getalenteerd voor het voetbal. Hij komt niet verder dan het derde team van de school dat eigenlijk niets meer is dan de kuisploeg. Aan spelen komt hij nooit toe. Voetbal is echter zijn passie en het is zijn droom om ooit op het veld te staan!

Sho beseft dat hij bij Musashinomori nooit tot spelen toe zal komen. Hij besluit van school te veranderen om zo zijn droom te kunnen waarmaken. Sakurajosui heeft ook een voetbalclub maar is verre van zo goed als Musashinomori. Sho hoopt er te groeien als voetballer en kans te maken op speelminuten. Maar de verantwoordelijke van de voetbalclub kondigt hem aan als een basisspeler van Musashinomori. De verwachtingen zijn torenhoog en Sho zakt door het ijs als hij z’n eerste baltoets mist. Hij wordt de risee van het team…

Toch is er één speler die het doorzettingsvermogen van Sho opmerkt. Mizuno is de meest getalenteerde speler van de ploeg maar ligt niet goed in de groep vanwege zijn eigenwijze karakter. Hij zal Sho in het oog houden en zijn progressie van nabij volgen…

Whistle! van Daisuke Higuchi is een erg typische sportshonen. De gepassioneerde tiener die eigenlijk niet zo goed is maar door harde trainingen en veel doorzettingsvermogen erin slaagt een belangrijke pion te worden in zijn team. Uiteraard samen met vrienden die in hetzelfde schuitje zitten.

Baanbrekend is Whistle! nergens maar als Higuchi’s eerste manga is dit wel een geslaagde reeks. Nergens verrassend, maar wel een klassieke nekketsu die een vermakelijke lectuur vormt voor de liefhebbers.