What’s Michael?

Mangaka: Makoto Kobayashi
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 5
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

What’s Michael? van Makoto Kobayashi werd in de beginjaren van Glénat al eens gepubliceerd maar werd even snel weer stopgezet wegens gebrek aan succes. De huidige top van de uitgeverij probeert alle reeksen die in het verleden werden stopgezet nieuw leven in te blazen. Zo geschiedde ook met What’s Michael – het relaas van een dansende kat…

Op het eerste zicht lijkt Michael een doorsnee kat. Niets is echter minder waar! Het leven van Michael is er één van uitersten… Zo verblijft de jolige kat bij momenten bij een yakuza. Een stoere yakuza heeft echter normaal gezien een even stoere, liefst wat agressieve hond. Dus als ontdekt zou worden dat Michaels baasje een kat heeft zou hij er waarschijnlijk het leven bij laten…

Michael heeft gelukkig ook baasjes die een iets traditioneler huishouden voorzien. De enige echte ster van deze manga blijft echter Michael zelf. Zo blijken katten zich te schamen als ze een prooi missen. Wanneer Michael een vogel op een haar na mist, schudt hij daarom enkele danspasjes uit z’n mouw om de aandacht af te leiden. Dansende Michael is hilarisch en vormt telkens weer een hoogtepunt in deze manga. Michael begint te dansen op de vreemdste momenten… Enkel als mensen hopen zijn danspasjes eens te mogen aanschouwen doet hij alsof z’n neus bloedt. Sterallures heeft ie ook al!

De manga laat levensechte situaties – die elke kattenliefhebber zal herkennen – volgen door de meest abstracte humor. Zo is er een hoofdstuk waar een enorme Godzichat (samentrekking van Godzilla en kat) de stad aanvalt. Enkel Super Michael kan hen redden! Maar wanneer Super Michael eindelijk z’n opwachting maakt en ziet welke vijand hij moet trotseren blaast hij – uiteraard al dansend! – de aftocht. Hilarisch!

Ook de hoofdstukken waarin de katten spreken en zich als mensen voordoen zijn enorm grappig. De lachspieren worden op de proef gesteld wanneer enkele politiekatten een verdachte kat ondervragen – de sfeer is zwaar gespannen – om ineens allemaal samen achter een vlieg te springen. Enkele minuten later hernemen ze – uitgeput en zwaar hijgend – de ondervraging alsof er niets aan de hand was. Subliem!

Ik heb geprobeerd enkele grappige momenten over te brengen in deze recensie. Uiteraard ben ik daar niet in geslaagd, maar weet dat What’s Michael een hilarische manga is. Humor is enorm moeilijk over te brengen in vertaling, maar hier is dat goed gelukt. Het helpt natuurlijk dat de mimiek van Michael vaak al het nodige gegrinnik op gang brengt om volledig over te slaan in een bulderlach als hij z’n danspasjes te berde brengt. Absolute aanrader!