Welcome to the NHK

Mangaka: Kendi Oiwa / Tatsuhiko Takimoto
Uitgever: Soleil
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 8
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Welcome to the NHK – of Bienvenue dans la NHK in het Frans – is een redelijk gekende naam in het manga- en animewereldje. De reeks heeft een erg grote otaku-touch en dat slaat aan. Veel wist ik er niet van maar ik wist wel dat het over een hikikomori ging en dat onderwerp boeit me wel dus kocht ik de reeks blindelings toen ze (eindelijk) in het Frans verscheen.

Blindelings een reeks kopen heeft me al vaak pareltjes doen ontdekken maar evenzeer kan het je opzadelen met een reeks die je niets doet. Ik dacht redelijk safe te zitten met deze manga, maar toch draaide het ietwat anders uit…

Bienvenue dans la NHK is het verhaal van de hikikomori Satô. Een hikikomori is iemand die zich opsluit in z’n kamer en afgesloten leeft van de buitenwereld. Een hikikomori heeft problemen om met anderen te communiceren, om op een sociaal aanvaardbare manier door het leven te gaan.

Maar Satô wil iets aan z’n uitzichtloze situatie doen. Hij gaat op zoek naar werk! Maar dat loopt niet van een leien dakje. Hij ontmoet Misaki en zij zal hem helpen om hem een normaal leven te doen leiden. Maar of de bedoelingen van het meisje wel zo puur zijn…?

Een ander belangrijk personage is Yamazaki. Hij is de buurman en jeugdvriend van Satô en verkeert in een nauwelijks betere situatie. Samen met Satô wil hij een erotisch videogame maken om zo toch geld in het laatje te brengen.

En daar begint het eigenlijk allemaal mee. Het erotisch videogame moet de stempel 18+ dragen en zal jonge meisjes in beeld brengen. Satô en Yamazaki gaan dan ook op het internet op zoek naar plaatjes van ontblote, jonge meisjes. Heel ongemakkelijk allemaal om zo’n dingen te lezen. Dat uitgeverij Soleil op een bepaald moment enkele zaken weggomt en censureert lijkt me dan ook een logische zaak. Pedofilie is hier namelijk nog steeds verboden en allerminst een normale zaak.

En dat brengt me bij één van de zaken die me toch stoorden aan Bienvenue dans la NHK. Je krijgt er als lezer vaak een ongemakkelijk gevoel bij bepaalde situaties. En ik zoek net vooral leesplezier bij manga. Het opzet van de reeks is nochtans goed gevonden – het leven van een hikikomori beschrijven – maar de uitwerking vind ik persoonlijk maar niks. Terwijl het ook anders kan. Bij Genshiken bijvoorbeeld komt er een redelijk grote dosis zelfspot en zelfrelativering aan te pas die hier al te vaak ontbreekt.

Bievenue dans la NHK is gebaseerd op een roman van Tatsuhiko Takimoto en de manga werd getekend door Kendi Oiwa. De reeks probeert een waarheidsgetrouw beeld te geven van een hikikomori en slaagt daar naar mijn mening misschien net iets te goed in, vrees ik.