Voyage à Uroshima

Mangaka: Yôji Fukuyama
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De Sakka collectie van Casterman blijft dé collectie bij uitstek om unieke one-shots te ontdekken in het meer alternatieve genre. Spijtig genoeg volgt het publiek nog steeds niet en blijven de verkoopcijfers ondermaats. De kwaliteit is dan ook niet altijd aanwezig. Vaak worden de Sakka manga’s eerder aanzien als rariteiten dan als sterke manga’s. Bij de aankoop van een Sakka weet je nooit op voorhand of je te maken hebt met een meesterwerkje of een kat in een zak koopt. In dat opzicht lijken ze een beetje op Kinder Surprise. Je weet nooit wat het zal worden!

In ‘Voyage à Uroshima’ draait het allemaal rond een man van middelbare leeftijd die wel eens in z’n mid-life crisis zou kunnen zitten. Ik zal zelf meer zeggen. Ik ben ervan overtuigd dat hij in z’n mid-life crisis zit. We leren deze man – die het hele verhaal naamloos zal blijven – kennen als hij na een reisje naar de bergen weer naar huis terug keert met de trein.

Het was een vermoeiende reis. De zon schijnt en het is warm in de trein. De man soest en droomt dat hij sex heeft met een jong meisje voor het oog van alle treinpassagiers. Als hij wakker wordt stopt de trein net in het station van Uroshima. De man ziet het meisje uit z’n droom en besluit haar te volgen. Hij stapt uit in Uroshima en de trein vertrekt zonder hem…

Al snel blijkt dat het leven in Uroshima er een beetje anders uit ziet dan de man gewoon is. Iedereen sekst er immers zonder schroom – en met een bijzonder actief libido – publiekelijk op los. Zo ook het jonge meisje dat Yuma-chan blijkt te heten.

De queeste van de man wordt natuurlijk sex te hebben met ‘zijn’ Yuma-chan maar vele vrouwen zullen haar voor gaan. De man blijkt in Uroshima geen viagra nodig te hebben om uren, dagen, wat zeg ik, seizoenen, aan een stuk sex te hebben.

Maar er is meer aan de hand in Uroshima en al snel vraagt de man zich af waar hij terecht is gekomen, en ook hoe hij weer thuis kan geraken. Maar telkens weer passeert er een dame die nood heeft aan affectie en de gedachten van de man dwalen alweer af.

Voyage à Uroshima is gebaseerd op het in Japan erg gekende sprookje van Urashima Tarô. Deze visser redt een schildpad van een gewisse dood en om hem te bedanken brengt de schildpad hem op z’n rug naar een stad onder de zee alwaar hij wordt ontvangen door een prinses. De visser kent er een gelukzalig leven maar op een dag wordt de heimwee naar familie en vrienden te groot en keert hij terug naar Urashima. Hij zal er merken dat de tijd voor hem heeft stil gestaan daar in het diepste van de oceaan…

Yôji Fukuyama tekent hier een vrije vertelling van dit sprookje. Het is een erotisch geladen en vooral erg vreemd vertelsel geworden dat door het concept wel wat weg heeft van de manga Initiation. Maar waar het bij Initiation allemaal rond bestaande traditie draaide, blijft het hier bij fictie. Dit one-shot wist mij wel te bekoren maar weegt alweer wat licht om echt potten te breken.