Voie du tablier (La)

Mangaka: Kousuke Oono
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 4
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kousuke Oono leverde met Gokushufudo een grappige seinen manga af en wij waren maar wat blij dat Kana de komedie naar het Frans vertaalde onder de titel “La voie tu tablier”.

Tatsu “de onsterfelijke” is een gevreesde yakuza die zich echter omgevormd heeft tot brave huisman. Zijn rustige leven bevalt hem goed en Tatsu is een kei geworden in de keuken en in het opsporen van de hoogste kortingen in de supermarkten. Enkel zijn uiterlijk herinnert nog aan zijn tijd bij de Japanse maffia. En dat zorgt maar al te vaak voor problemen…

Tatsu heeft tattoos, littekens, maar vooral zijn blik is nog steeds dodelijk. Hoe schattig zijn schort ook is, wanneer hij de blik van voorbijgangers kruist deinzen die systematisch achteruit. En dat levert hilarische scènes op!

La voie tu tablier speelt enorm op het effect dat het stoere uiterlijk van de vredelievende Tatsu heeft bij zijn medemens. De situaties, grimassen en woordspelingen zijn werkelijk hilarisch. Eigenlijk kan je de humor nog het best vergelijken met iets als Yotsubato, maar dan toch net dat tikkeltje minder sterk en vooral iets repetitiever. Het is immers steeds weer datzelfde effect en diezelfde dubbelzinnigheid die opgezocht wordt door mangaka Kousuke Oono.

Wij waren volledig overtuigd door La voie tu tablier, maar we horen evenzeer reacties die helemaal niet opgeslorpt werden door de unieke sfeer, en vooral het repetitieve van de humor wordt aangehaald als minpunt. Maar als je zoals ons helemaal meegaat in de sfeer van deze seinen manga, dan stoor je je allerminst aan het repetitieve. Integendeel. Voor ons een absolute aanrader!