Vitamine

Mangaka: Keiko Suenobu
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Af en toe komt er zo eens een manga in je handen terecht waarvan je niet speciaal veel verwacht, maar die na lectuur een pareltje blijkt te zijn. Zo geschiedde onlangs toen ik Vitamine van Keiko Suenobu las.

Sawako zit op een strenge school. Ze breidt zich voor op de examens maar de beste studente zal ze wel nooit worden. Gelukkig krijgt ze hulp van haar vriend, Kota, die haar niet alleen bijles geeft maar ook vaak lastigvalt voor een snelle wip. Tegen haar zin geeft Sawako steeds weer toe, maar ze voelt er zich rot bij. Wanneer Kota haar neemt na de schooluren loopt het echter mis. Een klasgenoot van Sawako ziet haar met gespreide benen op de bureau van een leraar liggen en de roddel zal al snel de ronde doen. De jongen zag echter enkel Sawako en niet Kota, dus het is het meisje die de volle laag krijgt.

Sawako wordt door iedereen gepest en ook Kota zal haar dumpen. Hij doet alsof ze hem bedrogen heeft met een andere gast en speelt het slachtoffer. De pesterijen gaan enorm ver en Sawako verliest alle moed. De ‘ijime’ breekt het meisje volledig. Als het haar gezondheid begint aan te tasten geeft Sawako het op, en blijft ze thuis.

Maar ook thuis krijgt se het hard te verduren. Haar vader die zelden thuis is steunt het meisje wel, maar haar moeder met wie ze dagelijks contact heeft vindt dat het meisje haar teleur stelt. Waarom kon ze niet zijn zoals haar oudere zus die aan een goede universiteit studeert?

Sawako volhardt en blijft weg van school. Tijdens het opruimen van haar kamer vindt ze tekeningen terug van toen ze jong was. Ze herinnert zich dat ze er vroeger van droomde mangaka te worden. Maar door de hoge werkdruk op school is ze die droom volledig uit het oog verloren. Nu herwint ze haar kalmte door te tekenen. Als ze een prijs wint en haar verhaal gepubliceerd wordt weet ze eindelijk wat ze wil doen met haar leven…

Maar haar ‘vrienden’ op school hebben nog enkele verrassingen voor haar in petto, en de lijdensweg is allesbehalve over voor Sawako.

Vitamine toont ons de minder mooie kant van het Japanse schoolsysteem. De ijime, oftewel het pesten, maar ook de enorme eisen die aan de studenten worden opgelegd worden aangekaart. De rol van de leerkrachten maar ook die van de ouders komt aan bod. Kortom een manga die maatschappelijke problemen aankaart zoals ze zich voordoen in het hedendaagse Japan.

Gelukkig vindt Sawako soelaas en moed bij het volgen van haar droom. Hierin zal ze de kracht vinden om terug te slaan.

Vitamine is een one-shot dat mij doet verlangen naar meer van deze Keiko Suenabo. Het uitwerken van een one-shot lijkt vaak een opdracht die mangaka’s niet ligt. Het verhaal is niet goed uitgewerkt of weegt te ligt. Maar Suenobu slaagt er wonderwel in een volledig, sterk, emotioneel krachtig werk neer te zetten dat menigeen bij de keel zal grijpen. Ik ben benieuwd of ze dit ook kan met een langdurige reeks.