Vis-à-Vis

Mangaka: Miya
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 0
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De Westerse uitgeverijen geven steeds meer de kans aan lokaal talent die dan in mangastijl strips tekenen. Zo zijn we hier op de Heuvel trouwe fans van de Brusselaar Moonkey die zijn euromanga – of hoe je het ook wil noemen – uitgegeven zag bij Pika. Moonkey was echter niet de enige die de kans kreeg z’n ding te doen bij Pika. Op hetzelfde ogenblik als DYS van Moonkey verscheen ook Dreamland van Reno. Blijkbaar gelooft Pika in lokaal talent want in januari 2008 verscheen de eerste Franse shojo bij de uitgever: Vis-à-Vis van Miya.

Elodie is een studente van 19 jaar. Haar leven verliep van een leien dakje tot haar ouders wegens geldproblemen naar de Province moesten verhuizen. Elodie kreeg het echter niet over haar hart om haar vriendinnen en ‘haar’ Parijs achter te laten dus bleef zij verder studeren in Parijs. Al snel bleek dat vriendschappen echter ook verbrokkelen…

Elodie krijgt tevens een ware schok te verwerken wanneer ze de resultaten van haar eerste examens onder ogen krijgt. Ze had er een goed gevoel bij maar haar gevoel liet haar duidelijk in de steek. Met een 4/20 wordt zelfs de tweede zit een onmogelijke opgave. Toch besluit ze haar leven opnieuw in handen te nemen en door te gaan.

Geld blijft echter een probleem. Haar ouders zitten krap bij kas en als ze horen dat Elodie haar jaar moet overdoen zouden ze de kraan wel eens durven dichtdraaien. Wanneer de conciërge van het gebouw waarin Elodie woont voor haar ogen een hartaanval krijgt, besluit Elodie de rol van conciërge over te nemen. Het wordt niet goed betaald, maar kost en inwoon worden wel gratis voor de conciërge. Een buitenkans!

Buiten haar twee beste vriendinnen die samen met haar internationale handel studeren, zijn er nog enkele belangrijke personages in Vis-à-Vis. Zo is daar de irritante Vincenzo, de Italiaan die zijn lawaaierige moto steeds op de binnenkoer parkeert, maar ook de uitermate knappe Daniel die mode studeert en maar al te graag beroep doet op het naaiwerk van Elodie.

Vis-à-Vis is een echte shojo. Zowel het verhaal, de personages en de sfeer van de reeks als de tekenstijl en pagina-indeling zullen in de eerste plaats een meisjespubliek aanspreken. Ook al is Elodie reeds een studente, toch is het niet zo dat hier erg volwassen thema’s worden aangekaart. Een typische shojo dus.

Als je aan Franse shojo’s denkt dan kan je niet anders dan de vergelijking trekken met het bij Delcourt verschenen Pink Diary van Jenny. En dan moet ik toch toegeven dat deze Vis-à-Vis er als winnaar uitkomt. Zowel qua verhaal, opbouw als tekenstijl laat Miya Jenny achter zich.

Het voordeel van Vis-à-Vis is dat Miya er ook gewoon voor kiest om het verhaal zich te laten afspelen in Parijs, daar waar Jenny ervoor kiest om een Japanse setting naar voor te schuiven. Persoonlijk vind ik dat nog steeds redelijk onbegrijpelijk, maar dat is misschien persoonlijk. Je voelt in elk geval dat Miya haar onderwerp en haar achtergrond beheerst.

De cover van Vis-à-Vis laat zien dat hier een talentvolle tekenares aan het werk is. Voorlopig stelt Vis-à-Vis nergens teleur – alhoewel het natuurlijk nog afwachten is hoe de plot zich gaat ontspinnen op termijn. Miya levert hier daarentegen wel een typische shojo af waar dus enkel de meisjes voor zullen bezwijken.