Vinland Saga

Mangaka: Makoto Yukimura
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 6
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Makoto Yukimura kennen trouwe Heuvelfans natuurlijk van het hier erg gesmaakte PlanetES waar we zowel de manga als de anime veel lof toewierpen. Na deze reeks die zich in de toekomst afspeelde waagt de mangaka zich nu aan het verleden. In Vinland Saga keert hij terug naar de heroïsche tijd van de Vikingen!

Vanaf de eerste pagina’s worden we in een woeste strijd geworpen. Er woedt een bitter gevecht tussen Franken onderling en een groepje Vikingen zal de strijd beslissen. Bij die Vikingen bevindt zich de jonge krijger Thorfinn. Hij lijkt echter wat verwilderd en staat geïsoleerd in de troep. Het is ook duidelijk dat hij een vete uitvecht met de leider van de Vikingen, Askeladd.

Na deze schermutseling begint er een flashback waarin we kennismaken met Thors. Thors was een berucht krijger maar is gedeserteerd uit het leger en leeft nu teruggetrokken op IJsland waar hij een gezinnetje heeft gesticht. Hij had genoeg van al het doden en wil zijn kinderen het respect voor het leven bijbrengen. Zijn vrolijk zoontje is niemand minder dan Thorfinn…

Een deserteur wordt natuurlijk niet zomaar rust gegund. Thors zal geconfronteerd worden met zijn verleden en in de flashback komen we te weten wat aan de basis ligt van Thorfinns vete met Askeladd en hoe hij bij diens troepen terechtkwam.

Vinland Saga gebruikt een geijkt procédé in het mangawereldje. We ontmoeten een woeste, genadeloze krijger in het heetst van de strijd en zijn verleden wordt uitgediept via een uitvoerige flashback na het introductiehoofdstuk. We zagen het trucje reeds eerder gebruikt in Berserk en Claymore. De fantasysetting van de vorige titels is hier veranderd in het Hoge Noorden van de Vikingen. Voor de Japanners waarschijnlijk een even magische fantasiewereld als de dark fantasy van voorgaande titels.

De fans van PlanetES die ‘meer van hetzelfde’ zoeken kunnen ontgoocheld achterblijven na het lezen van Vinland Saga. Vinland Saga bevat immers veel meer actie en avontuur dan het bij momenten diepgravende PlanetES. Het is dan ook een shonen en geen seinen. Toch zet Makoto Yukimura boeiende personages neer tegen een mooi uitgewerkte setting. De manga overstijgt dan ook de typische bandwerkshonen.

Al bij al is Vinland Saga een kwalitatief geslaagde manga. Het tekenwerk ziet er wederom verzorgd uit en de actiescènes zijn mooi uitgewerkt en makkelijk om volgen door de niet te gewaagde pagina-indeling. De titel is dan ook een aanrader voor al wie een leuke manga zoekt en/of geïnteresseerd is in de geschiedenis van de Vikingen.