Villa Cosmos

Mangaka: Yu Yagami / Taro Achi
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kurokawa beloofde ons humor bij de lancering van hun mangacollectie, en die belofte zijn ze ook nagekomen. Een reeks als Azumanga Daioh teert louter op humor, maar ook Keishicho 24 en Villa Cosmos moeten het hebben van gesmeerde lachspieren.

Villa Cosmos is gebaseerd op een roman van de jonge snaak Taro Achi die zijn scenario herwerkte voor deze driedelige manga. Aan de tekentafel zit Yu Yagami (Those Who Hunt Elves). De reeks kent ook een 12-delige anime die in het Frans verschenen is bij Dybex.

Het verhaal begint met een 20-jarige kerel die op zoek is naar werk om wat bij te klussen. Japan wordt echter getroffen door een economische crisis en het is niet eenvoudig om aan werk te geraken. Gelukkig krijgt hij een voorstel van NV De Augurk om een specifiek soort gordel te testen. Suzuo Sakurazaki besluit in te gaan op hun voorstel…

De gordel transformeert hem echter in Dokkoider, een soort superhero met een Buu-achtig (Dragon Ball Z) uiterlijk. Een superhero moet natuurlijk geen bureelwerk doen en Dokkoider wordt al onmiddellijk geconfronteerd met een crimineel van alien-achtige afkomst die zich voortbeweegt op een grote robot. Tijd voor actie!

Blijkt dat de Intergalactische politie achter de NV De Augurk zit en dat zij helden zoeken die ze voorzien van een superhero outfit om zo de gevaarlijkste criminelen aan te pakken. Om één of andere duistere reden laten zij zelf die criminelen los op onze geliefkoosde aarde. Vreemd, maar daar zal nog wel een uitleg aan worden gegeven, veronderstel ik.

Om budgettaire redenen heeft de Intergalactische Politie blijkbaar slechts één huis ter beschikking op aarde: Villa Cosmos. Zowel de helden als de criminelen zullen daar een kamer toegewezen krijgen. Om het allemaal wat spannend te houden moeten zij hun identiteit geheim houden voor elkaar. Zo komt het dat de aartsvijanden op het strijdveld elkaar wel erg graag beginnen mogen in het normale leven…

Villa Cosmos is een manga die op de lachspieren werkt door de parodiërende effecten die erin zitten verweven. Debiele superheroes, al even geschifte criminelen. Het hoofdpersonage dat terecht komt in een soort harem-manga situatie, maar waar de vrouwelijke personages hem dan wel bestrijden als ze hun andere identiteit aanmeten. Geschifte humor met andere woorden. En het moet gezegd: het werkt gewoonweg.

Villa Cosmos is een soort manga dat we nog niet zo vaak hebben mogen lezen in onze contreien. Het is een verademing eens een dergelijke reeks te lezen. Ze telt ook maar drie volumes dus de kans is klein dat er gewenning gaat optreden.

Villa Cosmos is een leuke parodie op wat manga te bieden heeft. Heb je dus al een resem manga’s gelezen en deins je er niet voor terug om even de draak te laten steken met de clichés die je collectie bevolken? Dan moet je zeker Villa Cosmos eens proberen!