Vampires

Mangaka: Osamu Tezuka
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 3
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tezuka heeft zoveel manga’s bij elkaar geschreven dat ze niet allemaal van hetzelfde niveau kunnen zijn. Door het grote aantal reeksen dat de Franse uitgeverijen op ons loslaten hebben we dit reeds aan den lijve kunnen ondervinden. Eens kijken in welk vakje we het driedelige ‘Vampires’ moeten onderverdelen.

Het verhaal begint met Toppei die zijn afgelegen dorpje verlaat om tekenfilms te gaan maken in de échte wereld. Hij klopt aan bij Mushi Productions, het bedrijf van… jawel Osamu Tezuka.

Erg leuk is dat Tezuka zichzelf een zelfs eerder belangrijke rol geeft in dit verhaal. Hij toont wel vaker zijn gezicht in een manga, maar hier speelt hij echt een rol in de afloop van de plot.

Toppei is echter niet zomaar een jongen, hij is een vampier. Nee, geen vleermuisachtig wezen dat bloed drinkt en schrik heeft van look en kruisen; een vampier is hier een kruising tussen een mens en een dier. Onder invloed van de maan, een rond voorwerp, een ajuin, eender wat… kan een vampier zich transformeren van mens naar dier en omgekeerd. Bij Toppei gaat het om een transformatie mens-wolf.

Natuurlijk gaat de plot niet om een wolf die tekenfilms maakt. De vampieren plannen immers een revolutie om de mensheid omver te werpen. Ze zullen hierbij hulp krijgen uit onverwachte hoek. Rock, een slechte maar charismatisch figuur zal inzien dat hij de vampieren kan betrekken bij zijn eigen snode plannen en hun hulp aanbieden… in ruil voor hun steun natuurlijk.

De twee eerste delen gaan over de vampierenrevolutie. In het eerste deel staat vooral Toppei centraal, maar in het tweede deel draait het allemaal rond Rock en zijn snode plannen. Toppei wordt gedegradeerd. Tezuka zal echter nog steeds een belangrijke rol spelen om Rock te ontmaskeren.

Het tweede deel sluit een hoofdstuk af, maar dan volgt er nog een derde deel waarin een nieuwe ‘soort’ zich aankondigt. De uékos zijn met uitsterven bedreigt maar enkelingen weten zich nog steeds te handhaven tussen de mensen. Uékos kunnen immers elke gedaante aannemen, dus ook die van mensen. Alweer zal Rock de Uékos voor zijn kar willen spannen.

Vampires is een vreemdsoortig iets. Twee verhalen die gelijklopend zijn in hetzelfde universum. Een laatste deel dat doorspekt is met enkele andere kortverhaaltjes, en dat eindigt met een enorme cliffhanger waarop we nooit een antwoord zullen krijgen… Het moge duidelijk zijn dat Tezuka niet echt goed wist waar hij naartoe wou/moest met deze reeks. Vele leuke ideeën maar de afwerking laat te wensen over. Doordat het toenmalig prepublicatiemagazine ermee ophield kent Vampires ook geen einde. Een moedige beslissing van Asuka om deze reeks toch nog uit te brengen, maar het is dus vooral voer voor de Tezuka-fans die kunnen genieten van het mooie universum en de personages en ermee kunnen leven dat het einde een cliffhanger is die snakt naar een conclusie.