Ushijima

Mangaka: Shohei Manabe
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 18
Volumes Japans: 25
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Seinen manga scoren nog altijd minder dan shonen of zelfs shojo manga in Frankrijk. Hier en daar heb je wel een titel die wat extra belangstelling krijgt, maar zelden vertaalt zich dat ook in extra verkochte exemplaren. Een genre dat al helemaal onder de radar lijkt te verdwijnen zijn de maatschappijkritische titels. Ushijima is er daar één van…

Ushijima, usurier de l’ombre vertelt het verhaal van de wat duistere figuur Ushijima, een stoere, jonge kerel die er twintig jaar ouder uitziet dan hij in werkelijkheid is. Hij is een woekeraar, iemand die geld leent aan mensen in nood en daar woekerrentes op vraagt. En met harde hand afdwingt als hij ze niet op tijd en stond krijgt. Uiteraard moet ook hij verantwoording afleggen. Aan de yakuza die hem het geld voorschiet dat hij uitleent. Is de stoere beer van een vent eigenlijk maar een kleine vis?

Kleine vis of grote beer, Ushijima heeft klauwen waar je je niet zo maar aan ontfutselt. Hij perst mensen af/uit, verwoest levens, en trekt er zich allemaal nougabollen van aan. Hij is keihard. Dit is dan ook niet het type manga waar je vrolijk van wordt, of waar je sympathie gaat voelen voor het hoofdpersonage. Of zijn slachtoffers. Want al te vaak hebben ze hun miserie zelf in de hand gewerkt. Toch heb je soms medelijden met de gore wijze waarop Ushijima nog maar eens een familiedrama aanricht.

En die sterke maatschappijkritische spiegel die de manga ons voorhoudt is zowel het pluspunt als het minpunt van de reeks. Het boeit, het beklijft, het geeft stof tot nadenken. Anderzijds is het ook allesbehalve een aangenaam moment van verpozing dat je inlast om je even aan een volume van Ushijima te wijden.

Sta je open voor het betere werk waarvan je je ongemakkelijk gaat voelen? Dan is Ushijima een absolute must have. Verkies je manga die je een moment van verpozing bieden, een luchtige vlucht uit de werkelijkheid? Loop dan maar om deze seinen heen.