Umizaru

Mangaka: Shuho Sato
Uitgever: Kabuto
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 12
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kabuto is een nieuwe uitgeverij die er toch in sloeg enkele mooie titels te verwerven. Zo ook Umizaru, l’ange des mers. Waarschijnlijk zegt deze titel jullie niets, maar het is de eerste grote serie van Shuho Sato. Waarschijnlijk zegt deze naam jullie evenmin iets, maar het is de mangaka die tegenwoordig brokken maakt met zijn medische manga ‘Say Hello to Blackjack’ die verschijnt bij Glénat. Deze laatste manga zal door Glénat zelfs in het Nederlands uitgegeven worden dus iedereen zal er ten volle van kunnen genieten.

Maar in deze review gaat het dus over Umizaru. In het begin van het verhaal leren we de nog jonge Daisuke Senzaki kennen. Hij werkt als groentje bij de kustwacht en zal daar op zijn eigenzinnige en ietwat naïve manier zijn hartverwarmend werk doen.

Het verhaal begint met een schip dat in moeilijkheden verkeert. Er komt een orkaan aan en de kustwacht krijgt een SOS van het schip om hen te komen redden. Het schip staat echter reeds in lichterlaaie als de kustwacht ter plaatse komt en er is dus ontploffingsgevaar. Daisuke wordt erop uitgestuurd om de opvarenden te gaan redden. Al snel slaagt hij hier in. Maar Daisuke komt erachter dat de boot illegalen vervoerde, en dat er dus nog steeds mensen in levensgevaar verkeren. Hij geeft het niet op en gaat een bijna hopeloze strijd tegemoet… met zijn eigen leven als inzet.

We volgen dus telkens weer verhaaltjes over de kustwacht die met Daisuke als troef hun werk doen. Niet alleen op zee doen zij hun ding, maar soms moeten ze ook meer traditionele politietaken op zich nemen. Zoals Daisuke die in een ander hoofdstuk een bende criminelen moet gadeslaan.

Umizaru leert ons wat het werk van de kustwacht allemaal inhoudt. En met Daisuke zitten we opgescheept met een hoofdpersonage dat nog een groentje is in dit werk, en hij wil het allemaal oplossen met zijn idealen in het achterhoofd. We vinden dit opzet ook terug bij de bestseller van Shuho Sato ‘Say Hello to Blackjack’ waar de mangaka de Japanse medische wereld op zijn kop heeft gezet door het aankaarten van hedendaagse problemen in zijn manga.

Umizaru draait niet alleen rond Daisuke. Al snel komt de jongeman in aanraking met een fotografe die hem in de loop van het verhaal zal volgen om scoops te verkrijgen. Miharu Urabe zorgt altijd wel voor de humoristische noot met wat situatiehumor, en dat werkt toch wel verfrissend in deze manga. Het wordt er allemaal wat lichter op, wat leuker om lezen.

Umizaru is een mooie manga, maar haalt het niet bij de klassieker van Sato. Dat is natuurlijk Say Hello to Blackjack. Sato is daarin niet alleen rijper geworden, maar heeft met de medische wereld natuurlijk een onderwerp gekozen dat meer aanspreekt dan de kustwacht. Desalniettemin een leuke manga die menigeen veel leesplezier zal bezorgen en die interessant is voor de evolutie van Sato mee te maken.