Umishô

Mangaka: Mitsuru Hattori
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 9
Score:

7 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Pika blijft nieuwe licenties aankondigen. De uitgeverij gooit op regelmatige tijdstippen enkele nieuwigheden op de markt en kijkt dan of er bijzitten die aanslaan bij het publiek. Degene die niet aanslaan zien hun uitgaveritme (sterk) teruggeschroefd. Umishô is één van de manga’s die in het water gesmeten werd. Zal de manga bovendrijven of wordt hij meegesleurd met de stroming?

Kanamé heeft een panische angst voor water sinds hij als klein jongetje bijna verdronk. De Japanse logica doet hem kiezen voor de zwemclub… Uiteraard durft hij het water niet in dus moedigt hij aan de zijlijn de – voornamelijk vrouwelijke – leden van de club aan als coach. Een zwemcoach die niet kan zwemmen, het kan enkel in een manga!

Het rustig leventje op de Umishô-school wordt opgeschrikt door de komst van Amuro. Dit energieke meisje uit Okinawa komt met haar vader op een drijvend vlot-huis aangevaren en kondigt aan dat ze een nieuwe studente is. Het meisje voelt zich in het water als een vis… in het water en vervoegt uiteraard de zwemclub. Zowel Kanamé als Amuro hebben het gevoel elkaar al eens eerder te hebben ontmoet. Maar waar? En wanneer?

Het is al snel duidelijk dat de twee elkaar in hun jeugd ontmoet hebben. Op welke manier wordt nog niet uit de doeken gedaan, maar de oplettende lezer zal al snel een vermoeden hebben…

Umishô is een humoristische, sentimentele shonen en neigt meer naar Love Hina dan naar I’’s. De tekeningen zijn minder realistisch, de humor wat minder verfijnd en de boezems zijn ontdaan van enige vorm van tepels. De harem breidt zich al snel uit en de leden hebben elk hun specifieke karakter.

Umishô heeft alles om aan te slaan bij de jonge garde. De tekeningen zijn leuk, de humor is best wel grappig en het scenario is rechttoe rechtaan. Oudere fans kennen dit soort manga door en door, maar voor de nieuwe fans kan dit een leuke weglezer zijn.