Ultra Maniac

Mangaka: Wataru Yoshizumi
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 5
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Glénat blijft voortborduren op het succes van de Yoshizumi-reeksen. Na Marmalade Boy, Mint na Bokura en Kimi Shika Iranai, was het de beurt aan Ultra Maniac om vertaald te worden naar de Franse taal. En met Ultra Maniac komen we stilaan aan erg recent werk van Yoshizumi. Deze vijfdelige serie liep van 2002 tot 2004 in Japan. Eens zien of de magie van Wataru Yoshizumi nog steeds werkt en of de mangaka zich genoeg herbront om haar reeksen interessant te houden.

Magie en herbronning zijn trouwens twee goede woorden om Ultra Maniac te omschrijven. Yoshizumi is vooral bekend om haar zeemzoeterige liefdesverhaaltjes doorspekt met haar typische humor, maar wat Ultra Maniac onderscheidt van zijn voorgangers is het magie-aspect.

Het eerste hoofdpersonage is Aya, een “cool” meisje dat tennis speelt en stiekem verliefd is op Kaji, de knappe held van de school. Natuurlijk bewondert ze hem enkel vanop afstand en durft ze haar gevoelens niet uiten. Daarvoor zal ze echter hulp krijgen uit onverwachte hoek!

Het tweede – ook al vrouwelijke – hoofdpersonage is Nina. En het toeval wil dat zij een studente is uit een wereld waarin magie bestaat. Aya en Nina worden de beste vriendinnen en Nina zal er met haar magische trucjes alles aan doen om Aya en Kaji bij elkaar te brengen. Het meisje komt echter naar Aya’s school omdat ze rampen veroorzaakt met haar magie en niet goed genoeg werd bevonden om het in de magische wereld te maken… Dat belooft niet veel goeds!

Nu ik uitgelegd heb waar Ultra Maniac verschilt met eerder Yoshizumi-werk is het de beurt aan het oordeel over die keuze. Echt geslaagd vond ik de intrede van de magie niet in Ultra Maniac. De sterkte van Yoshizumi zit in het beschrijven van de liefdesproblemen, en de quiproquos die ontstaan door de magie doen juist de ‘magie’ van Yoshizumi wat verbleken. Vermits het eerste volume nogal sterk het stramien volgt van: Nina doet iets om Aya en Kaji bij elkaar te brengen, wat natuurlijk mislukt door de onhandigheid van het tovenaresje, begin je je meer te ergeren aan het verhaal in plaats van te genieten van Yoshizumi’s humor. En dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Wanneer Yoshizumi echter het magische aspect wat op een laag pitje zet, en weer meer begint te jongleren met driehoeksverhoudingen, en andere problemen rond het liefdesleven van de personages, dan wordt weer duidelijk waarom de mangaka mij zo bekoort. Dát is nog steeds de sterkte van Wataru Yoshizumi.

Ultra Maniac is nog steeds een vermakelijke reeks die doorspekt is met een aangename vorm van humor, maar haalt het dan toch niet bij die andere gekende reeksen van Yoshizumi, namelijk Marmalade Boy en Mint na Bokura. Dus ben je nog niet bekend met het oeuvre van deze mangaka dan weet je dat Ultra Maniac misschien niet de beste keuze is om mee te beginnen.