UFO Robot Goldorak

Mangaka: Gô Nagai
Uitgever: Dynamic Visions
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 4
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Goldorak… de naam zal de wat oudere lezer nog wel iets zeggen. Het moet één van de eerste Japanse tekenfilms zijn die de overtocht naar de Franse televisie maakte, lang voor Dragon Ball of Les Chevaliers du Zodiaque. Het is zelfs zo lang geleden dat ik me er nauwelijks nog iets van herinner, buiten de legendarische slogan “Goldorak… Go!” natuurlijk. Het was in 1998 dat ze bij Dynamic Visions het uitstekende idee hadden de oorspronkelijke manga van Gô Nagai te vertalen in het Frans.

UFO Robot Goldorak is het verhaal van Duke Fleed die na een oorlog op zijn thuisplaneet Fleed moet vluchten en terecht komt op aarde waar hem de naam Actarus wordt gegeven. Hij zal worden opgevoed bij het ruimtecentrum waar ze natuurlijk erg veel interesse tonen in Duke Fleed maar nog meer in zijn gigantische robot, Goldorak, dat in de strijd een onfeilbaar wapen blijkt te zijn.

Actarus moest vluchten op de planeet Fleed omdat het demonische ras Vega van de gelijknamige planeet het gemunt had op “zijn” Goldorak. Met dit ultieme wapen zou Vega immers kunnen heersen over het hele universum. Na de vlucht van Actarus met Goldorak gaan Vega en zijn mannen natuurlijk niet op hun lauweren rusten. Ze zetten de zoektocht naar Goldorak in en komen al snel te weten dat hij zich op aarde bevindt. De mannen van Vega vestigen zich op de maan van waaruit ze hun aanvallen zullen voeren.

Actarus zal het natuurlijk opnemen voor de Aarde, niet in het minst om zijn wraak die hij jegens Vega koestert te volbrengen. Hij zal hierbij geholpen worden door Koji (Alcor in de tekenfilm), tevens de held uit die andere reeks van Gô Nagai “Mazinger Z”; zijn dood gewaande zus Phénicia; en de mensen van het ruimtecentrum: professor Procyon en Vénusia, die een oogje op Actarus heeft, voorop.

In vergelijking met de tekenfilm merk je al snel op dat er toch grote verschillen zijn. Er worden bepaalde personages meer of minder in the picture gezet, er zijn grote en minder grote verschillen in het verhaal, en eigenlijk is de toon van de manga ook erg verschillend. Je hebt een ander soort humor in de manga, maar de manga is ook veel donkerder en het einde wel erg dramatisch.

De manga dateert van 1975 en ik zie al veel lezers de wenkbrauwen fronsen als ze denken aan de toen heersende tekenstijl. Persoonlijk heb ik nooit problemen gehad met die erg dynamische stijl van de ouwe getrouwen zoals Tezuka, of in dit geval Gosaku Ota (het is immers niet Gô Nagai zelf die achter de tekentafel zit), maar ik kan best begrijpen dat anderen zich hierdoor laten afschrikken. Eerst even een exemplaar inzien is aan te raden.

Ik was aangenaam verrast toen ik UFO Robot Goldorak las. Het verhaal is veel minder uitgesponnen dan in de tekenfilm en is hier en daar wel anders, maar alles zit goed in elkaar en ik heb erg genoten van mijn lectuur. Het is duidelijk dat deze manga vooral de nostalgische fan zal aantrekken maar toch wil ik benadrukken dat dit een klassieker is waar iedereen plezier aan kan beleven. Zelf ben ik geen grote mecha fan, integendeel, en toch was ik erg tevreden dat ik deze manga gekocht heb. Zeker overwegen is de boodschap.