Tsuru

Mangaka: Hideki Mori
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hideki Mori zou iedereen nog moeten kennen van het magistrale Stratège dat eerder reeds bij Tonkam verscheen. De reeks werd echter geen verkoopsucces en het werd stil rond deze getalenteerde mangaka. Dominique Véret die de lakens uitdeelt bij Akata is echter fan van de man en hij lanceert alweer een werk van Hideki Mori. Tot mijn groot genoegen! Deze keer gaat het om het driedelige Tsuru, Princesse des mers.

Het verhaal speelt zich af op het einde van het Muromachi-tijdperk (1392-1573). Het hoofdpersonage is, zoals de titel laat vermoeden, het jonge meisje Tsuru. Zij behoort tot de machtigste familie van het Omishima-eiland dat gelegen is in de Zee van Seto’uchi. En daarmee belicht ik onmiddellijk de achtergrond van het verhaal. In de Zee van Seto’uchi liggen talrijke eilanden die strijden om de macht in de streek. Elk is natuurlijk uitgerust met een al dan niet uitgebreide vloot. De schepen zijn echter eerder bescheiden te noemen vermits ze nooit de open zee aan moeten doen en telkens in de wateren rond Seto’uchi blijven. De scheepsbouwers zijn een beetje vastgeroest en het is enkel Tsuru die droomt van reizen naar verre gebieden.

Tsuru is de dochter van de machthebbende Ohouri-familie. Het zijn haar twee broers die na het overlijden van hun vader de leiding hebben over de vloot en het eiland. Tsuru is de rare snuiter in de familie. Ze is een halve jongen die uitblinkt in het hanteren van wapens, ze hangt ganse dagen rond aan zee, en ze droomt over schepen die haar verder brengen dan de naburige eilanden. Ze is dus allesbehalve een galante prinses die droomt van een prins op een wit paard (schip?). Haar volk bekijkt haar maar vreemd, enkel haar grootvader geniet van de capriolen van zijn oogappel.

Het eiland van Tsuru wordt echter geteisterd door een rattenplaag. Een concurrerend eiland heeft de ratten aan land gebracht en hoopt hiermee de ondergang te bewerkstelligen van deze machtige factor in het Seto’uchi gebied. Tsuru zal op ingenieuze wijze een oplossing vinden voor het eiland van de ratten te ontdoen. En stilaan begint het volk van haar te houden…

Maar Tsuru is niet tevreden met het leven op het eiland en wilt meer. In een gestrand schip van onbekende origine vindt ze een vreemd object dat volgens haar de sleutel is tot een groot geheim. En de nieuwsgierige Tsuru wilt hier meer over weten. Op een nacht verlaat ze het ouderlijke huis en trekt ze er op uit om meer te weten komen over het object.

Wat houdt het object in? Zal het Tsuru meer leren over grote oceaanreizen? Wat zal de rol zijn van Tsuru in de burgeroorlog die welig tiert? Zal ze het geheim dat haar vader haar naliet moeten gebruiken?

Tsuru is een historische manga die voor de geïnteresseerden een mooie blik werpt achter de schermen van het Muromachi-tijdperk dat nog niet werd bezongen in naar het Frans vertaalde manga’s. De mensen die van al die historische weetjes geen pap gegeten hebben moeten echter niet vrezen, Tsuru heeft een dijk van een verhaal dat ook zonder de historische achtergrond boven blijft drijven.

Tsuru is alweer een topper van Hideki Mori. Mensen die van Stratège genoten zullen de vingers aflikken bij het lezen van Tsuru. Mensen die de mangaka nog niet kennen kunnen er niet meer onderuit, ze moeten dit lezen. Een serie van slechts drie volumes dus ideaal om eens van naderbij te bekijken.