Tsugumi Project

Mangaka: Ippatu
Uitgever: Ki-oon
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 7
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tsugumi Project van mangaka Ippatu is een creatie van de Franse uitgeverij Ki-oon. Ki-oon hanteert soms immers een unieke strategie waarbij ze zelf Japanse tekenaars contacteren om hun werk te publiceren.

De Franse uitgeverij wordt zo de rechthebbende, en door de goede reputatie van Ki-oon zorgt dat er soms zelfs voor dat die mangaka hun werk later ook zien opgepikt worden door grote Japanse uitgeverijen of internationale spelers…

En zo geschiedde ook met het hier besproken Tsugumi Project dat na een geslaagde Franse release opgepikt werd door Kodansha voor hun Young Magazine.

Ippatu is dan ook niet zomaar de eerste de beste debuterende mangaka. Als assistent verdiende hij onder meer zijn strepen bij Jiro Taniguchi. En dat zie je aan de tekenstijl die soms wel meer lijkt weg te hebben van de Europese strip dan van de typische mangastijl. Ippatu’s tekenstijl is trouwens redelijk indrukwekkend te noemen. De plaatjes en het design van de personages en monsters is bij momenten subliem… Maar wat stelt het verhaal voor?

In Tsugumi Project volgen we Léon die in het militaristische Europa het doodsvonnis kreeg. Als straf wordt hij echter niet ter dood veroordeeld, maar wel opgezadeld met een levensbelangrijke taak…

Léon en enkele andere uitschotten van de maatschappij zullen per vliegtuig naar het desolate Japan overgebracht worden. Tweehonderd jaar geleden werd Japan verwoest door enkele kernbommen, maar aan de basis lag een biologisch wapen. De natie waartoe Léon behoort wil dat wapen nu lokaliseren voor andere mogendheden deze race tegen de tijd winnen. Maar dat is niet zonder gevaar…

Japan is nog steeds radioactief en al decennialang is er geen contact meer met het gebied. Er zijn dan ook geen gegevens over hoe de natuur zich ondertussen hersteld heeft.

Léon en enkele lotgenoten krijgen één jaar de tijd om gegevens over het biologische wapen met als codenaam Tsugumi te ontdekken. Na één jaar zullen ze opnieuw opgepikt worden. Maar nog voor het vliegtuig in Japan kan landen, crasht het neer in niemandsland… Léon overleeft de crash, maar wat nu?

Tsugumi Project is een spannende sciencefiction thriller en het scenario en de wereld die gecreëerd wordt is enorm boeiend en rijk, maar toch zijn er ook zaken waar je je als lezer wel eens vragen bij stelt…

Léon gaat op zoek naar het biologische wapen met als codenaam Tsugumi, maar als hij een bizar wezen ontdekt dat zich voorstelt als Tsugumi gaat er géén belletje rinkelen bij Léon…

Bovendien is het ook vreemd dat een militaristische natie zo’n cruciale taak toevertrouwt aan enkele terdoodveroordeelden in plaats van aan een militaire elite-eenheid. Maar los van deze gaatjes in het scenario, vormt Tsugumi Project toch een enorm boeiende lectuur. Niet in het minst geholpen door de prachtige plaatjes.