Tsubasa – Les ailes d’argent

Mangaka: Ayumi Tachihara
Uitgever: Génération Comics
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Génération Comics moet zowat de meest heterogene catalogus hebben van alle uitgeverijen. Je vindt er kiddies stuff, sexy actiestuff, maar ook klassiekers en pareltjes. Het probleem is dat je niet altijd weet in welke categorie de nieuwe manga van Génération Comics die je zopas gekocht hebt onder te verdelen valt. Bij one shots is het nog moeilijker te oordelen omdat er vaak niet veel informatie over te vinden is op het internet of in de gespecialiseerde magazines. Zo kocht ik het prachtige one shot Le Cheminot waar ik verknocht aan ben, maar moest ik me ook al tevreden stellen met Caramel Diary. Van beide manga verwachtte ik veel maar mijn honger werd slechts eenmaal gestild.

Waar wil ik nu naar toe met deze intro? Wel, bij Génération Comics verscheen de manga Tsubasa – Les ailes d’argent, een one shot over de kamikazepiloten uit de Tweede Wereldoorlog. Maar meer informatie was er nauwelijks over te vinden dus wist ik totaal niet waar me aan te verwachten. Een verhaal over kamikazepiloten zou misschien wel een topper kunnen zijn en vermits de melancholische cover me wel aansprak waagde ik mijn kans. Ziehier mijn relaas…

Het verhaal begint als de jonge Japanse soldaat Daisuke Shibusawa samen met enkele van zijn compagnons de beslissing neemt om hun leven te geven voor het vaderland, met andere woorden, een kamikazevlucht zal voor hen het einde zijn.

In dit one shot volgen we de laatste dagen van de soldaten die naar een kamp worden gebracht vanwaar ze zullen opstijgen om nog een laatste keer hun vaderland te dienen. De mangaka Ayumi Tachihara neemt geen duidelijke positie in over het hekelijke standpunt van de kamikazes, maar laat ons hier kennismaken met de twijfels van de piloten, de twijfels van hun geliefden, maar ook met de redenen waarom ze die stap hebben genomen. Er is duidelijk erg goed over nagedacht en je kan echt het motief achter hun beslissingen begrijpen. De manier waarop de laatste dagen van Daisuke een beetje gerokken worden is duidelijk een schitterend idee van de mangaka om ons meer te laten inleven in de gedachtengang van het hoofdpersonage maar vooral om ons te laten kennismaken met meer nevenpersonages die het scenario wat komen stofferen om ons een ruimere waaier aan gevoelens te laten zien.

De tekeningen van Tsubasa – Les ailes d’argent zijn erg beperkt. Je zou zeggen dat ze levensloos en ongevoelig zijn, maar als je de laatste pagina omslaat heb je toch meegeleefd met de belevenissen van Daisuke en de anderen en merk je dat die melancholiek die achter de tekeningen schuilgaat wel erg op zijn plaats is in deze manga. Vooral de ogen die bijna altijd halftoe lijken zijn typisch aan de stijl van Ayumi Tachihara.

Dit one shot is geen slechte manga, misschien ook geen echte hoogvlieger – om even in de wereld van de luchtvaart te blijven – maar toch word je ondergeompeld in de wereld van de kamikazes. Tsubasa geeft echter wel enkel de gevoelens weer, verwacht hier dus geen actiescènes of informatie over de oorlog. Enkel de leefwereld van de kamikaze en hun innerlijke beweegredenen komen aan bod.