Trinity Blood

Mangaka: Kiyo Kujo / Sunao Yoshida
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 12
Volumes Japans: 13
Score:

5.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kana France was in 2008 naarstig op zoek naar een verkoopstopper. Ze hadden Naruto maar voor de rest sleepten ze enkele reeksen met zich mee die ze aan de straatstenen niet kwijt raakten en een nieuwe instant hit was gewenst. Met Trinity Blood hoopten ze die absolute klepper in huis te hebben gehaald. Zou het publiek volgen?

Tijdens de armageddon die 500 jaar geleden plaatsvond dook een nieuw ras op. Vampieren. Maar dan wel met een mooie naam: methuselah. De aardbewoners die de armageddon overleefd hadden, moesten plotseling vrezen voor hun bloed.

Gelukkig bracht het Vaticaan soelaas. Zij bewerkstelligden een pact tussen de vampieren en de mensen zodat ze in vrede konden samenleven. Maar uiteraard heb je altijd wel te maken met een of andere snoodaard die de regels aan zijn laars lapt. Abel Nightroad is een afgevaardigde van het Vaticaan wiens taak eruit bestaat kwaadaardige vampiers op te jagen. Al snel blijkt dat de zachtaardige, ietwat onhandige Abel een donker geheim met zich meedraagt. Hij is immers een krsnik, een wezen dat zich voedt met het bloed van… vampiers. En, aan de naam te merken, ook een zekere vorm van dyslexie met zich meedraagt.

Vampiers die mensenbloed drinken en mensen die zich beschermen door wezens in te schakelen die vampierbloed drinken. En zo weze de cirkel rond!

Trinity Blood is één van die shonen die geen enkele jongen graag zal lezen. De tekenstijl en pagina-indeling zijn volledig in shojo stijl en ook de manier waarop de personages en de actie neergezet worden is allesbehalve typisch shonen. Trinity Blood ligt daarmee in de lijn van het ook bij ons gepubliceerde Black Butler – ook een shonen die zich vooral op een meisjespubliek lijkt te richten.

Het probleem van Trinity Blood ligt echter niet bij het al dan niet shonen of shojo zijn, maar wel bij de onduidelijke vertelstructuur. Complex, nodeloos ingewikkeld, en eigenlijk gewoon slecht verteld. Trinity Blood heeft een sterk uitgangspunt maar de uitwerking ervan is niet van hetzelfde niveau. Misschien eens de romans proberen die ook in het Frans worden uitgegeven?