Transparent

Mangaka: Makoto Satô
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 8
Volumes Japans: 8
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Bij Glénat beginnen ze een ijzersterke catalogus samen te stellen. Vooral de keuze van hun seinen titels krijgt van mij een pluim – ik denk dan in de eerste plaats aan Parasite-Kiseiju. Toen ze Transparent – Satorare aankondigden trok de titel dan ook onmiddellijk mijn aandacht, ook al was er bijster weinig informatie over de reeks beschikbaar. Ik kocht de reeks dus met de ogen dicht, vertrouwend op de goede smaak van Glénat. Eens zien wat ervan terecht komt.

Het verhaal speelt zich af in onze wereld en onze tijd, er is slechts één verschil: de aanwezigheid van transparents, oftewel ‘satorare’. Slechts één op de tien miljoen mensen wordt geboren als transparent. Het zijn mensen die de eigenaardige eigenschap met zich meedragen dat hun gedachten uitgezonden worden naar alle in de nabijheid verkerende mensen. Iedereen die in je buurt staat kan dus je gedachten lezen. Freaky.

Zo freaky dat de overheid op een bepaald moment moest ingrijpen. De eerste gevallen van transparents gingen immers ten onder aan depressies en de zware druk van nooit een moment van privacy te kennen. Er moest snel een plan komen om de transparents op hun gemak te stellen, en men vond niets beters dan een transparent gewoon te verzwijgen dat hij een transparent is. Maar dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Je moet de ganse wereldbevolking in je plannen betrekken. Iedereen kan immers op een bepaald moment in contact komen met een transparent.

We volgen het verhaal van één van die transparents.Yukio Nishiyama is zoals de doorsnee transparent een waar genie maar heeft het moeilijk een vriendinnetje te vinden. Hij zit aan de universiteit en heeft wel een meisje op het oog maar deze ziet het niet zitten om met een transparent samen te leven en probeert Yukio te ontwijken. De jongen lijdt eronder, en zijn geniaal verstand gaat eraan kapot.

Elke transparent wordt echter buiten zijn medeweten om begeleid door undercover agenten die erop moeten toezien dat niemand van het plebs zijn mond voorbijpraat of door een ongelukkig toeval laat merken dat hij of zij de gedachten van de transparent in kwestie kan lezen. Ze moeten er dus op toezien dat de transparent niet te weten komt dat hij een transparent is. De agente Yôko Komatsu is toegewezen aan Yukio en studeert aan dezelfde universiteit als de jongeman. Het moge duidelijk wezen dat de twee in elkaars armen zullen eindigen.

Transparent is opgebouwd uit hoofdstukken die soms slechts op summiere wijze de hoofdpersonages belichten. Vaak komt slechts agente Komatsu in het stuk voor om een of andere transparent te begeleiden, maar in die hoofdstukken speelt ze meestal slechts een bijrolletje. Andere hoofdstukken gaan dan weer meer over de twee hoofdpersonages en de hoofdplot.

De tekenstijl is redelijk apart te noemen en zal voor de pure shonen/shojo liefhebber waarschijnlijk wat te minnetjes zijn.

Transparent – Satorare is een aangename verrassing die zeker nog niet tot de klassiekers behoort maar ons wel aangenaam leesplezier bezorgt met een basisidee dat echt wel sterk is.