Tokyo Magnitude 8

Mangaka: Usamaru Furuya
Uitgever: Panini Comics
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 5
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Blijkbaar ben ik een ramptoerist. Manga’s over rampen zullen immers bijna systematisch in m’n winkelmandje belanden. Dragon Head, Spirit of the Sun, Submersion du Japon, en nu dus ook het hier besproken Tokyo Magnitude 8 van Usamaru Furuya.

Wat zou er gebeuren mocht het hedendaagse Tokio getroffen worden door een zware aardbeving? We weten allemaal in ons onderbewuste dat het mogelijk is – zeker de Japanners die constant met de dreiging van aardbevingen leven. Dit is dan ook een van hun grootste nachtmerries. Het dichtbevolkte Tokio is immers fragiel en enorm kwetsbaar.

Op 23 februari gaat Jin Mishima naar Odaiba – een regio in Tokio – waar hij een sollicitatiegesprek heeft. Op een ietwat vreemde manier ontmoet hij op zijn weg Nanako Okano. Ze hebben nog samen gezeten op de middelbare school waar Jin een oogje had op het meisje dat echter veel geplaagd werd door haar klasgenoten. Okano is enorm veranderd en gaat nu volledig op in haar voorliefde voor een vreemde rockgroep. Toch zal het lot hen samenbrengen.

Enkele uren na hun weerzien wordt Odaiba getroffen door een enorm zware aardbeving. Meer dan 8 op de schaal van Richter. Zwaarder dan de aardbeving in Kobe. De gevolgen van de catastrofe zijn enorm. Overal doden en gewonden, ingestorte gebouwen, weggeslagen bruggen,… De ravage is compleet. Niemand weet nog wat er moet gebeuren.

Het is in die complete chaos dat Jin en Okano zullen moeten zien te overleven. Hun angst is de angst van het gehele Japanse volk. Wat moet je doen als de grond onder je wegzakt? Hoe kan je je naasten beschermen? Kan Japan de elementen trotseren? Of is het gedoemd om door de natuur overwonnen te worden?

Usamaru Furuya kennen we nog van het poëtische Musique de Marie en het donkere Cercle du Suicide. Ook Tokyo Magnitude 8 is een eerder donker werk. De wanhoop en de angst tiert welig in deze vijfdelige reeks.

Het scenario is erg boeiend en Furuya kiest duidelijk voor een realistische aanpak. Alles wordt goed weergegeven zonder een overdaad aan informatie te bevatten. Deze reeks is dan ook een seinen voor een volwassener publiek dan de doorsnee Naruto of One Piece.

Het is erg boeiend te zien hoe de personages omgaan met de ramp en hun angst. Ook interessant dat de kleine dingen des levens hen ook nog steeds bezighouden ondanks de miserie die hen overvalt. Tokyo Magnitude 8 is een aanrader die een angst weerspiegelt waar elke Japanner mee geconfronteerd wordt.