Tokyo Ghoul

Mangaka: Sui Ishida
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 10
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ken Kaneki is het hoofdpersonage van Tokyo Ghoul, de eerste manga van Sui Ishida. Ken is een boekenwurm, ook al probeert zijn beste vriend hem te koppelen aan een meisje. Op een avond wordt Ken aangevallen door een ghoul, een monster dat leeft op mensenvlees. Door een stom toeval raken Ken en zijn aanvaller dodelijk gewond. Beiden worden naar het ziekenhuis gebracht waar het noodlot Ken tart. Zijn leven wordt gered dankzij een orgaantransplantatie van zijn ondertussen overleden, monsterlijke aanvaller. Ken zal door het leven moeten als half-mens, half-ghoul…

In Tokyo Ghoul leven er ghouls onder de mensen. Deze monsters hebben het uiterlijk van een mens maar beschikken over bovenmenselijke krachten. En voeden zich met mensen. Ken komt als half-ghoul terecht in het wereldje van de ghouls en ook al zal hij hun voedingspatroon verachten, toch zal hij langzaam maar zeker inzien dat niet alles zo zwart-wit is als hij zich vroeger voorstelde.

Tokyo Ghoul verschijnt in Young Jump en moet daar een beetje de fakkel overnemen van Gantz. Sui Ishida bezit een aangename, volwassen tekenstijl en ook het scenario weet te boeien. Kens leven wordt volledig omgegooid en het aanvaarden van zijn nieuwe ‘ik’ verloopt moeizaam. Ondanks de soms volwassen teneur blijft dit een echte ‘young’. Iets te goor en te volwassen om als doorsnee shonen te worden gecatalogeerd, maar ook weer niet genoeg diepgang om als rasechte seinen door het leven te gaan. Toch zal Tokyo Ghoul door een groot publiek omarmd worden dankzij de boeiende personages, de aangename tekenstijl en vooral het unieke uitgangspunt. Wat als Rick Grimes uit The Walking Dead wakker was geworden als zombie? Dat is Tokyo Ghoul.