Thermae Romae

Mangaka: Mari Yamazaki
Uitgever: Casterman
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 4
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

De link tussen Mari Yamazaki en België bestaat maar blijft erg beperkt. De mangaka ontmoette haar Italiaanse echtgenoot in een Brussels station. Tot daar de link met haar als persoon. Als je er dan echter het Romeinse tijdperk waarin haar manga zich afspeelt bij haalt, dan kan je niet anders dan vergelijken met de plejade aan franco-belgische strips die zich afspelen bij de Romeinse vrienden. Al snel blijkt echter dat Thermae Romae mijlenver verwijderd is van hoe onze stripauteurs het tijdperk benaderen.

Lucius Modestus leeft in het Rome van 128 na Christus. Keizer Hadrianus is de oude gozer die op dat moment de scepter zwaait. Lucius is een architect die zich gespecialiseerd heeft in badhuizen. Het zit Lucius echter niet mee. Hij raakt zijn werk kwijt omdat zijn ideeën niet aanslaan bij het publiek. Maar dan raakt zijn voet klem tijdens een bezoek aan een badhuis en gaat hij kopje onder…

Lucius komt weer bij bewustzijn in een andere tijd. In onze tijd. En een andere plaats. Japan. Het land van de platgezichten, zoals Lucius de Japanse medemens zal benoemen. Daar zal hij enkele lumineuze ideeën opdoen hoe badhuizen in het hedendaagse Japan worden gebruikt. Eenmaal terug in zijn eigen tijd zal hij de technieken toepassen en steeds meer aanzien krijgen door zijn ingenieuze ideeën.

En zo volgen we in Thermae Romae het leven van Lucius Modestus die telkens weer geconfronteerd wordt met een probleem, bijna verdrinkt in een badhuis waardoor hij in onze tijd terechtkomt, daar een oplossing voor zijn probleem ontdekt en terug kopje onder gaat om weer in zijn gekende Rome te belanden. Een vast stramien maar wel telkens leuk gepresenteerd.

Thermae Romae is een ware hype in Japan. Publieke baden, badhuizen, thermen, warmwaterbronnen… Het is iets dat zowel voor Japan als voor het oude Rome van toepassing is en die betrokkenheid zorgt ongetwijfeld mee voor de geschifte miljoenenverkoop van deze manga in Japan. Toch is het unieke thema niet het enige dat deze manga doet aanslaan. De tekenstijl is realistisch en doet erg Romeins aan en de verhaaltjes zijn telkens weer leuk gevonden. Bovendien is elk hoofdstuk bijna apart te lezen en nemen ze al snel een veertigtal pagina’s in beslag. Een mooi geheel dat voldoende uitgediept kan worden om telkens het vaste procedé van probleem > oplossing > toepassing te kunnen uitwerken.

Thermae Romae is een manga voor volwassenen vanwege het unieke thema en de uitwerking ervan en kan zeker ook bij ons aanslaan. Dit is het type manga dat een brug kan slaan naar de traditionele striplezer.