The Gentlemen’s Alliance Cross

Mangaka: Arina Tanemura
Uitgever: Kana
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 11
Score:

6 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Kana maakt vooral furore met een resem populaire shonen manga. Naruto en Death Note, maar ook in het verleden werd hun catalogus gedragen door goedverkopende mangareeksen voor jongens. Diversiteit is echter een modewoord en zo ging Kana ook seinen en shojo uitgeven. Waar we in het Nederlands de topper Nana bij Kana vinden, is de Franse tak echter nog steeds zoekende naar een populaire shojo die het ook commercieel goed doet. Deze keer proberen ze het met “The Gentlemen’s Alliance Cross”. Welluidende titel!

Hainé is een vijftienjarige spring-in-’t-veld die een moeilijk leven achter de rug heeft. Enkele jaren terug kende haar familie financiële problemen en werd ze geadopteerd. Ze werd liefdevol opgevangen door haar adoptiefamilie maar Hainé voelt zich verplicht financieel haar steentje bij te dragen door allerhande klusjes uit te voeren op school.

En die school is niet zomaar een school. Hainé loopt school op de prestigieuze Keizerlijke Academie. Het gaat er daar allemaal nogal elitair aan toe want de leerlingen worden onderverdeeld in drie categorieën. Brons, zilver en goud zijn de categorieën en je wordt min of meer ingedeeld volgens het al of niet royale inkomen van je ouders. De gouden categorie bestaat slechts uit één lid en die leerling gaat door het leven als de Keizer van de school, de belangrijkste leerling met allerlei privileges en verantwoordelijkheden. Het zal geen verrassing zijn dat Hainé verliefd is op deze Keizer…

En zo ontpopt zich hier een Assepoester-sprookje. Hainé heeft enkel positieve herinneringen aan de Keizer die ze kent uit het haar jeugd en die altijd een vriendelijke jongen leek, maar die nu op school ook donkere kantjes lijkt te hebben. Is het een façade of is hij echt zo? En hoe moet ‘bronzen’ Hainé toenadering zoeken tot de onbereikbare ‘gouden’ Keizer? Vindingrijkheid moet Hainés troef worden!

The Gentlemen’s Alliance Cross is een simpele shojo voor de jongere meisjes. Het verhaal is nergens origineel, de tekenstijl evenmin. Mangaka Arina Tanemura is nochtans geen kleine speelster. Ze heeft immers titels als Full moon o sagashite, Time Stranger Kyoko en Kamikaze Kaito Jeanne op haar actief. Manga’s met enige faam maar The Gentlemen’s Alliance Cross vond ik toch maar een niemendalletje.

Deze manga is geen slechte shojo maar je krijgt hier het gevoel dat een koe moet hebben als het gras nogmaals herkauwd moet worden om de vierde maag te bereiken. Jonge meisjes die nog niet zoveel manga’s gelezen hebben zullen hier van smullen, de rest zal weinig plezier beleven aan The Gentlemen’s Alliance Cross.