The Fable

Mangaka: Katsuhisa Minami
Uitgever: Pika
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 22
Score:

9 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

The Fable van Katsuhisa Minami is een seinen manga die bekroond werd met de 41ste Kodansha Manga Award. Toen Pika de manga naar het Frans vertaalde gingen we overstag en besloten we na te gaan of de manga even legendarisch is als de huurmoordenaar waarover The Fable gaat…

Fable is een legendarische huurmoordenaar die al zijn opdrachten feilloos uitvoert. Gevreesd door de volledige maffiawereld is Fable een naam die angst inboezemt. Niet enkel bij yakuza, maar ook bij politici en mensen met faam.

Met enkele tientallen recente moorden op zijn conto, besluit zijn opdrachtgever echter Fable even op non-actief te zetten. De geniale hitman heeft iets teveel aandacht getrokken en kan volgens zijn opdrachtgever maar beter eventjes de schaduwen opzoeken. Bovendien zal het een goede ervaring zijn voor Fable om een jaar lang een normaal leven te leiden. Zijn werk zal er nadien enkel maar wel bij varen, meent zijn opdrachtgever…

Fable zal verhuizen naar Osaka en daar door het leven gaan als Akira Soto. Hij wordt ondergebracht in een huis van een bevriende maffiaclan, maar zijn opdracht is duidelijk: niet opvallen en bij de minste moord zal zijn opdrachtgever hem ombrengen. Akira Soto zal vergezeld worden door zijn ‘zusje’ Yoko Sato, die in werkelijkheid zijn vaste chauffeur is bij moordopdrachten. Kunnen beide criminelen zich aanpassen aan een rustig voortkabbelend leventje? Of kruipt het bloed waar het niet gaan kan?

Fable mag dan wel een getrainde huurmoordenaar zijn, maar zijn sociale vaardigheden zijn… beperkt. Asociaal, expressieloos, onbeleefd, maar wel altijd open en eerlijk vat Fable zijn leven als ‘Akira Soto’ aan. Hoe reageren normale burgers op zijn aanwezigheid? En zal de bevriende maffiaclan hem niet als een indringer beschouwen?

The Fable is allesbehalve een pure actiemanga waarin alles draait om geweld en moord. De heftige momenten worden afgewisseld met een droge, gestoorde vorm van humor door de acties van Akira Soto. The Fable is bij momenten eerder slapstick dan actie. De humor is dan ook de sterkte van deze manga.

De humor tilt deze manga naar ongekende hoogten, maar humor is natuurlijk iets heel persoonlijk. Voor mij is The Fable een manga die ik nauwelijks kan wegleggen, maar als je na enkele hoofdstukken merkt dat de humor niet jouw ding is, zal je mening niet meer veranderen in de loop van de reeks.