The Dungeon of Black Company

Mangaka: Youhei Yasumura
Uitgever: Komikku
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 3
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

The Dungeon of Black Company is een shonen manga van mangaka Youhei Yasumura in het Japans gekend als Meikyuu Black Company. Komikku brengt deze avontuurlijke fantasy naar de Franse markt en wij waren benieuwd of de leuke premisse ons kon overtuigen…

Kinji is een luiaard eerste klas. Op jonge leeftijd is hij erin geslaagd via allerlei constructies fortuin te vergaren waardoor hij kan gaan rentenieren. Hij besluit zich terug te trekken in zijn loft en als “neet” te gaan leven, volledig afgesloten van het plebs van de buitenwereld. Maar dan wordt hij plotseling getransporteerd naar een andere wereld waarin hij zware handenarbeid moet verrichten…

Kinji komt terecht in een wereld waarin humanoïde monsters het voor het zeggen hebben en hun arbeiders zwaar onder druk zetten om in de mijnen zoveel mogelijk demonenstenen te ontginnen. Kinji die het haat om te werken moet nu plotseling fysieke arbeid verrichten? Dat had je maar gedacht!

Ook hier zal Kinji zijn vernuft aan het werk zetten om met zo min mogelijk arbeid zoveel mogelijk winsten te vergaren. Alleen zal hij in deze nieuwe wereld rekening moeten houden met de gevaren van allerlei monsters die om de hoek loeren en met de ongenadige leiders die de plak zwaaien. Weet Kinji hen te manipuleren of gaat hij volledig ten onder?

Het hoofdpersonage dat in een andere wereld getransporteerd wordt is natuurlijk weinig origineel. Dat die wereld een fantasy setting is waar heel wat avontuur te beleven valt, is evenmin origineel te noemen. Toch biedt The Dungeon of Black Company een leuke invalshoek. Kinji zal immers meer zijn verstand gebruiken dan zijn fysieke kracht en dat verstand wordt ook vooral gebruikt om winst te maken en minder om monsters of demonen te verslaan.

Maar wat het sterkste punt is van deze fantasy shonen is ongetwijfeld de humor. Kinji is een egoïstische manipulator zonder scrupules en dat leidt tot grappige situaties. Wanneer een monsterachtige mierenkolonie de arbeiders aanvalt zal hij onderhandelen met de werkmieren, hen betere arbeidsvoorwaarden aanbieden en hen in opstand laten komen tegen hun eigen koningin. Aparte humor, maar ik vond het alvast hilarisch.

The Dungeon of Black Company is een erg vermakelijke manga die op leuke wijze avontuur en humor combineert en tussen de regels door af en toe zelfs een sneer geeft richting onze hedendaagse maatschappij.