Terra Formars

Mangaka: Kenichi Tachibana / Yu Sasuga
Uitgever: Kaze
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 4
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Ik was een grote fan van PlanetES en treur nog steeds omdat Panini Comics het boeiende Moonlight Mile vroegtijdig afbrak. Ja, interessante scifi met een vleugje suspense weet m’n interesse wel op te wekken! Het moge geen wonder heten dat ik me dan ook op Terra Formars stortte toen deze verscheen bij Kazé.

In 2599 wordt de aarde nog steeds geconfronteerd met dezelfde problemen als nu: te veel volk, te weinig grondstoffen. Alleen staan ze wetenschappelijk natuurlijk verder. Enkele honderden jaren voordien werd gestart met het terraformen van Mars. De rode planeet moest en zou groen worden. Het enige wat moest gebeuren was de temperatuur wat doen stijgen en dan zou alles in orde komen. En hoe kon de temperatuur met enkele tientallen graden stijgen? Door kakkerlakken naar de planeet te sturen! Ik bespaar jullie de wetenschappelijk redenering hierachter, die moeten jullie maar nalezen in het boekje zelf.

Maar de kakkerlak floreerde zodanig hard op Mars dat het beestje al snel evolueerde tot een humanoïde vorm. We volgen een speciaal team van U-NASA die de opgeschoten beestjes moet uitroeien om de planeet klaar te maken voor de mensheid. Alleen weet iedereen hoe moeilijk kakkerlakken uit te roeien zijn…

Een eerste missie met getrainde en zwaarbewapende ervaren rotten liep faliekant af. De mensheid moest het onderspit delven tegen de kakkerlak. U-NASA gooide daarom het roer om. Ze zochten een zootje ongeregeld bij elkaar dat dringend geld nodig had en… voerde er experimentele operaties op uit. Elk van de 15 leden werd ‘geoptimaliseerd’ met het DNA van een specifiek insect. Als groep moeten zij de kakkerlakken even snel gaan uitroeien. Maar zullen zij slagen waar hun voorgangers mislukten?

Terra Formars vertelt het boeiende strijden van de mensheid om de planeet Mars. Ze nemen het op tegen een vijand die ze zelf geschapen hebben. Maar oorlog kent vele gezichten. Het gaat niet alleen om de strijd maar ook om de vele machinaties op de achtergrond. En dat is wat ook Terra Formars boeiend maakt. Het is meer dan een naslagwerk over insecten, het gaat ook om hoe de mens omgaat met elkaar.