Tensai Family Company

Mangaka: Tomoko Ninomiya
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 6
Volumes Japans: 6
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Als ik de naam Tomoko Ninomiya laat vallen dan zullen er niet veel zijn die reageren. Als ik er dan bij zeg dat dit de mangaka is van Nodame Cantabile dan zullen er wel al zijn die geïnteresseerd opkijken. De manga van Nodame Cantabile staat immers maand na maand in de hitlijsten van Japan en er is ook een populaire anime van. Deze mangaka heeft natuurlijk reeds oudere reeksen op haar actief en één ervan wordt uitgegeven bij de kleine maar sympathieke uitgeverij Asuka. Het gaat hier om Tensaï Family Company.

Katsuyuki Natsuki is een egocentrische eikel. Je moet het zeggen zoals het is. Hij is een jong genie en ziet zichzelf al een hoge functie bekleden bij een belangrijke financiële instelling. Natuurlijk gaat hij daarvoor na z’n middelbare studies eerst studeren in Amerika. Obviously!

Zijn droomwereld valt echter in duizend stukken als zijn moeder hertrouwt met Sasuke Tanaka. Deze vriendelijke man houdt zich bezig met reizen en schrijven. Maar veel schrijven komt er niet aan te pas want hij is een beetje een warhoofd en reist veel liever.

Sasuke is gewoon het tegenovergestelde van Katsuyuki. Eén zo’n kerel had Katsuyuki nog wel aangekund, maar als ook de zoon van Sasuke komt opdagen, en die net hetzelfde karakter als zijn vader blijkt te hebben, slaan bij Katsuyuki de stoppen door.

Maar een ongeluk komt nooit alleen. Kyoko Nagasawa is de enige persoon op aarde die Katsuyuki kan uitstaan. En Katsuyuki vindt op zijn beurt haar aanwezigheid ‘draaglijk’, met andere woorden hij heeft er stiekem een boon voor. Als ook zij nog eens de kant kiest van de Tanakas, tja…

Tensai Family Company is een compleet geschifte manga bij momenten. De uitersten die hier tegenover elkaar komen te staan zijn zo enorm dat de clash dodelijk hilarisch is. In de loop van het verhaal komen er nog personages bij die elk hun steentje zullen bijdragen tot de humor in deze manga.

En toch is het Katsuyuki die voor mij het leukste personages is. Ok, hij is onuitstaanbaar, maar je krijgt steeds meer sympathie voor die onuitstaanbare kerel die uiteindelijk ergens wel een goed hart heeft – al is het erg goed verstopt en lijkt het redelijk hard bevroren.

Ik leefde zowaar met hem mee toen zijn leven overhoop werd gegooid. Toen z’n moeder ontslagen werd. Toen hij geen geld meer had voor z’n studies in Amerika te financieren. Toen de Tanakas voor een zoveelste keer zijn computer naar de kl**** hielpen. Eigenlijk is hij ondanks zijn onuitstaanbaarheid de meest menselijke van de hoop.

Tensai Family Company begint enorm sterk. Het eerste volume van tegen de 400 pagina’s (de reeks wordt in ‘dubbele’ volumes uitgegeven) leest als een trein. Spijtig genoeg behoudt de manga die hoge kwaliteit niet gedurende de zes volumes. Soms komen er zo’n plotwendingen in die echt wel te ver gezocht zijn, of zodanig absurd dat het overdreven is. Gelukkig doet het personage van Katsuyuki het peil telkens weer omhoog gaan.

Tensai Family Company is een aangenaam tijdverdrijf dat door de ietwat hoge prijs van de volumes misschien niet echt een manga is die je zomaar eens koopt om te proberen. Het heeft mij alvast wel veel zin gegeven om Nodame Cantabile te ontdekken.