Tengu

Mangaka: Hideki Mori
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 4
Score:

8.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Hideki Mori ontdekte ik bij Tonkam met het sublieme Stratège. Later bracht Delcourt/Akata het erg geslaagde Tsuru uit van deze historisch aangelegde mangaka, en nu is het dus de beurt aan het vierdelige Tengu om onder de loep genomen te worden. Eens van naderbij bekijken of Hideki Mori z’n talent weer ten volle benut.

Het verhaal speelt zich af op het einde van de negentiende eeuw. Het land is verdeeld in twee kampen: degene die de shogun steunen, en degene die de Keizer weer meer macht willen zien krijgen. Om de samourai’s voor hem te winnen sticht de shogun de Shinsengumi, een leger samourai die de orde moet handhaven. Zij zullen in dit verhaal recht tegenover Tengu komen te staan die vecht voor een Japan waarin er weer meer macht ligt voor de Keizer. Tussen deze twee krachten bevindt zich de kleine snaak Sugisaku die echter snel de zijde zal kiezen van zijn held, Tengu.

Het verhaal in een notendop. Zoals je ziet is het onderwerp van deze manga alweer de samourai’s en de shinsengumi. Fans van de historische kant van Kenshin zullen hier zeker hun gading in vinden. Het verhaal doet bij momenten ook wat denken aan Lone Wolf & Cub omdat Tengu Sugisaku vaak met zich meeheult.

Aan de basis van deze manga ligt de roman Kuruma Tengu van Jirô Osaragi. Net zoals bij Stratège waar Hideki Mori zich baseerde op Bokko van Kenichi Sakemi, grijpt de mangaka ook hier terug naar een gekende roman. En het moet gezegd dat het scenario bij Tengu – en Stratège – beter uit de verf komt dan bij Tsuru. Vooral bij de diepgang van het verhaal ligt het verschil.

De tekenstijl is zoals we reeds gewoon zijn van Mori uiterst realistisch met oog voor detail. Het is allemaal een plezier voor het oog en je kan zowel genieten van de sfeervolle statische decors, als van de actievolle zwaardgevechten.

Het verhaal kent ook een ijzersterk begin. Je wordt onmiddellijk in de actie gesmeten, en de manga slorpt vanaf de eerste pagina al je aandacht op. Er zitten ook geen zwakke momenten in, het ritme blijft gehandhaafd.

Tengu is een samourai manga pur sang, en mensen die m’n reviews een beetje volgen weten dat dit nu niet direct m’n meest geliefkoosde genre is. Hideki Mori is echter een mangaka die me nauw aan het hart ligt, dus wou ik deze manga toch niet mislopen. Conclusie is dat ik de aankoop van deze manga niet betreur, en dat ik hier toch wel van heb kunnen genieten.

Voor liefhebbers van het genre is dit een must-have. Voor anderen is het zeer zeker ook de moeite waard. De plot zit sterk genoeg ineen om meer te bieden dan de zoveelste actiemanga, en de diepgang van het verhaal en de historiek leren je op een aangename manier meer over deze cruciale periode voor Japan. Alweer een aanrader van Hideki Mori!