Tajikarao

Mangaka: Kanji Yoshikai / Jimpachi Mori
Uitgever: Delcourt/Akata
Volumes Frans: 4
Volumes Japans: 4
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Tajikarao is een vierdelige serie met een scenario van Jimpachi Môri en getekend door Kanji Yoshikaï. Het is een van de eerste reeksen die Delcourt/Akata uitgaf maar dat is niet te zien aan deze editie. Alles is piekfijn in orde en vooral de soepelheid van de manga verdient een pluim.

Yamagami is een gehucht in de bergen van Kyûshû. Er leven nog slechts een paar honderd mensen en de gemiddelde leeftijd bedraagt 68 jaar. Het dorpje is stilaan aan het uitsterven en bedreigd zijn dus ook de eeuwenoude tradities die er nog bedreven worden. In Yamagami wordt immers de natuurgod Tajikarao aanbeden en daarbij horen tradities die vele generaties teruggaan. Tajikarao heeft het dorpje altijd beschermd bij moeilijkheden en ook nu biedt er zich een groot gevaar aan voor het rustieke Yamagami.

Het verhaal begint als een van de jongeren die het gehucht heeft verlaten om in de stad zijn geluk te beproeven terugkomt naar Yamagami. Hij heeft echter een hele hoop gokschulden en de yakuza zal al snel achter hun geld komen. De maffia zal echter snel ondervinden dat je niet ongestraft iemand van Yamagami aanpakt. Bij problemen die het gehucht in gevaar brengen zal de godheid Tajikarao immers terugkeren en bezit nemen van een lichaam om zijn wraak over de vijanden van Yamagami heen te roepen. Het toeval wil dat er toevallig twee jongens overnachten in Yamagami en één van hen zal door Tajikarao uitverkoren worden om zijn masker te dragen en op die manier de immense krachten van Tajikarao te kunnen benutten.

Tajikarao is een manga met een boodschap, en dan vooral een ecologische. Yamagami staat symbool voor het pure, voor de natuur, en daar tegenover staat de stad waar de yakuza die het gehucht willen overnemen vandaan komen en waar corruptie en pollutie hoogtij vieren. Er is een algemene afkeer van de moderne wereld, onze hedendaagse maatschappij. Yamagami wordt door tradities gekenmerkt en de tijd is er blijven stilstaan. Toch fronst de lezer ook de wenkbrauwen als je sommige van die tradities aanschouwt. Het is niet allemaal mooi en vredig. Ondermeer de dierenoffers komen erg barbaars over en geven dan ook het gevoel dat ook in Yamagami niet alles perfect is. De bewoners vinden het immers de normaalste zaak van de wereld en zijn zich van geen kwaad bewust. Ook de godheid Tajikarao is nu niet echt het prototype van wat ik als een goede god aanzie. Het verhaal is dus erg sterk, zit goed ineen en doet de lezer nadenken over de boodschap die deze manga wilt uitdragen.

De tekeningen zijn niet het punt wat de weifelende koper zal doen beslissen Tajikarao aan te schaffen. Toch is de stijl erg passend en zijn vooral de decors bij momenten pareltjes. De personages zijn summier maar nooit stoort dit de lectuur van deze manga.

Tajikarao is een erg interessante manga. Je leert er veel over de oude tradities en de folklore van het oude Japan en het verhaal biedt ook stof genoeg om over na te denken. Mensen die liever een actiemanga lezen zullen echter ook kunnen genieten door op een ander niveau Tajikarao te lezen. Er zit immers genoeg snelheid, actie en spanning in.

Een manga die voor elk wat wils biedt en die weinigen zal teleurstellen. Niet het beste wat er op de markt te vinden is maar zeker het lezen waard. Een aangename verrassing.