Taitei no Ken

Mangaka: Baku Yumemakura / Dohe
Uitgever: Glénat
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 3
Score:

6.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Barbie maakt moeilijke tijden mee. De jeugd van tegenwoordig vindt Barbie niet meer leuk en koopt ander speelgoed. Is het misschien daarmee dat Ken een carrière in de Japanse strip ambieert? Na de verschillende reeksen in het universum van Hokuto no Ken is er nu ook Taitei no Ken. Ken is met andere woorden alomtegenwoordig in het mangawereldje!

Yorozu Genkuro is een beest van een vent. Hij waart alleen rond in de bossen van het Japan van de zeventiende eeuw. Met zijn immense zwaard slaagt hij erin op tijd en stond iemand een kopje kleiner te maken. Tijdens een tocht door een duister bos merkt hij plotseling een lichtbal die uit de hemel naar beneden valt. Wat is hier aan de hand? Wat betekent de komst van die lichtbal voor het verdere bestaan van Yorozu?

De lichtbal betekent weinig goeds voor Yorozu. Hij wordt langs allerlei kanten aangevallen door ninja’s en andere stoere wezens met de nodige spierkracht. Gelukkig is daar zijn unieke zwaard dat menig aanval kan weerstaan.

Het zwaard redt hem telkens weer het leven, maar blijkt ook de oorzaak van zijn problemen te zijn. De lichtbal bleek immers niets minder dan een ruimteschip te zijn. De aliens aan boord van het schip brengen de aarde echter geen bezoekje uit toeristische overwegingen. Ze zoeken drie artefacten. En het moge geen verrassing zijn dat Yorozu’s zwaard er één van is…

Taitei no Ken is gebaseerd op een roman van Baku Yumemakura, een geroemd auteur ook gekend van Sommet des Dieux (getekend door Jiro Taniguchi en reeds eerder besproken op Mangaheuvel). Met het oorspronkelijke scenario zou het dus wel snor moeten zitten.

Toch is Taitei no Ken geen echte hoogvlieger. Is het misschien de uitwerking van tekenaar Dohe? De plaatjes zien er prachtig uit, maar het verhaal komt veel te traag op gang en de proloog geeft een eerder rommelige indruk.

Taitei no Ken is een moeilijk in te schatten manga. De reeks heeft alles wat nodig is om een geslaagd product af te leveren – scenario en tekeningen – maar er ontbreekt dan blijkbaar toch dat tikkeltje extra om er een topper van te maken. De reeks begint ook enorm traag. Eigenlijk gebeurt er niets in het eerste volume dat volledig bestaat uit een proloog.

Misschien bloeit de reeks open na enkele volumes maar vooralsnog blijft de lezer op z’n honger.