Sweet lovin’ baby

Mangaka: Ebine Yamaji
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

8 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Sweet lovin’ Baby is de tweede yuri titel van uitgeverij Asuka. Net zoals Love my Life gaat het ook hier om een one-shot van Ebine Yamaji. Deze keer is het wel een bundel kortverhalen in plaats van één lang verhaal uitgesponnen over een volume. De mangaka is zelf lesbienne en moet in staat geacht worden als geen ander de gevoelens van homo’s te beschrijven en hun problemen waarmee ze in de maatschappij geconfronteerd worden. Maar doet ze dat ook, en is dat wel het opzet van deze bundel kortverhalen?

Negen verhalen vormen de inhoud van deze bundel. Het langste verhaal dat tevens het titelverhaal is omvat 40 pagina’s, de andere verhalen variëren van 10 tot 30 pagina’s. Erg veel tijd om uit te wijden is er dus niet. Alles blijft erg summier.

De eerste verhalen gaan over meisjes, jonge vrouwen, die voor het eerst in hun leven geconfronteerd worden met het feit dat ze gevoelens koesteren voor een andere vrouw. Ze hebben zich nooit echt aangetrokken gevoeld tot mannen en komen er door de omstandigheden van het verhaal achter dat ze lesbienne zijn. Toch gaat Yamaji niet echt in op de problemen waarmee ze in de maatschappij kunnen geconfronteerd worden. Misschien omdat ze er de plaats niet voor heeft op die enkele tientallen pagina’s, maar dit deed ze ook al niet echt in Love my Life.

Je krijgt in het begin een beetje het gevoel dat je een manga leest die zich enkel richt op een lesbisch publiek. Vluchtige verhaaltjes, uit het leven gegrepen, met de hoofdrollen weggelegd voor lesbische vrouwen. Perfect om als lesbienne in je luie zetel weg te zakken, maar ik bleef wel op mijn honger zitten.

Maar je leest verder en dan opeens gaan de verhalen niet meer over homoseksuelen, maar krijgen we hetero-relaties voorgeschoteld. Een unicum in wat ik van deze getalenteerde mangaka gelezen heb!

De verhalen zijn niet allemaal van eenzelfde niveau. Eigenlijk waren het vooral de drie laatste verhalen die mij pas echt konden boeien. Komt het doordat er daar wordt gesproken over hetero’s? Heb je als lezer gewoon wat tijd nodig om je aan te passen aan het trage, gezapige tempo dat de manga kenmerkt? Aan de specifieke sfeer die Yamaji probeert op te roepen? Ligt het gewoon aan de kwaliteit van de verhalen? Of zal iedereen zich beter kunnen vereenzelvigen met enkele verhalen die beter bij zijn leefwereld passen? Ik zou het niet durven zeggen…

Yamaji verrast met deze bundel in de zin dat ze het niet enkel over homoseksuelen heeft. In het laatste verhaal komt er zowaar een gezin aan te pas en dat werkt positief op het gevoel dat deze bundel je geeft over relaties, want Yamaji beschrijft hier vooral vluchtige relaties die op de klippen loppen, of niet volledig openbloeien tot een volwaardige relatie.

Deze bundel laat mij met een ietwat leeg gevoel achter. Sommige verhalen waren niet slecht – of zelfs goed – maar nergens haalt Yamaji het niveau dat ze in Love my Life met gemak scheen te bereiken. Misschien een persoonlijke voorkeur want bij sommige verhaaltjes werkte de magie dan weer wel, maar toch verwachtte ik hier meer van. Wil je kennismaken met Yamaji? Begin dan met Love my Life. Spreekt dat one-shot je aan dan moet je zeker Sweet Lovin’ Baby proberen, maar dan wel met de instelling dat je niet hetzelfde niveau onder ogen zal krijgen. Aangename lectuur, maar niet onontbeerlijk voor je mangatheek.