Survivant

Mangaka: Takao Saito
Uitgever: Kankô
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 10
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Het label Kankô van uitgeverij Milan is één van die nieuwe uitgeverijen die misschien wel goede reeksen op de markt brengt maar waar je als lezer gewoon te weinig over weet. De zoveelste uitgeverij in een rij nieuwkomers op een markt die al enorm overstelpt wordt met nieuwe titels, het is echt niet gemakkelijk om nog op de hoogte te blijven van eventuele pareltjes die zich verbergen in de stapels nieuwe releases die elke maand door onze mangaboer verwelkomd worden. Survivant van Takao Saito is één van die manga die me totaal niet opgevallen waren. Toen de eerste reacties binnenliepen en die spraken van ‘de voorloper van Dragon Head’ en ‘een inspiratiebron voor de mangaka van Dragon Head’ dacht ik bij mezelf dat ik die titel toch maar eens van naderbij moest bekijken. Dragon Head blijft immers een reeks die me enorm heeft weten boeien.

Satoru is een veertienjarige kerel die na een verschrikkelijke aardbeving vaststelt dat hij alleen op een eiland achtergebleven is. Het waterpeil is enorm gestegen en de beschaafde wereld – of wat er althans van over blijft – bevindt zich onder de nieuwe zeespiegel. De vrienden waarmee hij op het moment van de aardbeving optrok, blijken spoorloos. Satoru beseft dat hij zich zo snel mogelijk zal moeten aanpassen aan zijn nieuwe situatie om een kans te maken om te overleven.

We volgen deze jongeman tijdens zijn eerste dagen, weken en maanden, die hij alleen doorbrengt op een onbewoond eiland. Het is echter niet zo plezierig als je zou kunnen denken uit liedjes van ‘Kinderen voor Kinderen’ of uit ‘Expeditie Robinson’. Satoru staat er helemaal alleen voor en heeft in het begin niets waarmee hij zich kan beschermen of voeden.

Stap voor stap zal hij leren om wild te vangen. Te beginnen met konijnen en ander klein grut, om later zelfs een beer te doden – niet zonder de nodige opofferingen. Hij zal een vislijn maken. Hij komt erachter wat ratten in de middeleeuwen zo’n vervaarlijke beesten maakte. Hij moet voor vuur zorgen. Kortom, hij moet alles zelf doen en er is niemand om hem te helpen.

Het eerste volume van Survivant lijkt een beetje op een survivalgids – waarvan je dan maar hoopt dat alles een beetje realistisch is, iets wat ik helemaal niet kan inschatten. Je komt niets te weten over het waarom van de aardbeving en het verhaal focust zich volledig op Satoru die eenzaam en alleen moet zien te overleven. Tien volumes hou je zo’n verhaal niet vol, laat dat duidelijk wezen.

Gelukkig brengt het volgende volume al wat soelaas. Satoru is dan toch niet de enige overlevende van deze ramp en hij krijgt vrouwelijk gezelschap dat komt aanspoelen op zijn eiland. Akiko weet zelfs wat meer over de oorsprong en de omvang van de ramp en zo begint het verhaal stilaan op gang te komen.

Survivant is een reeks die het jonge volkje helemaal niet zal aanspreken. De tekenstijl is te oubollig – wat niet onlogisch is gezien de reeks dateert van eind jaren zeventig – en de actie bestaat erin op een realistische manier een beer te doden – wat dus beduidend minder spannend is dan in de typische actieshonen. Of het wegjagen van ratten tot de verbeelding spreekt, laat ik in het midden.

Maar als je wat ouder bent en je niet laat afschrikken door de tekenstijl en de algemene teneur van het verhaal die zich toespitst op hoe de mens alleen of met meer moet zien te overleven, dan is dit natuurlijk al interessanter voor jou. Al bij al brengt Survivant toch niet wat ik ervan verwachtte, ook al stelt het me ook niet teleur. Kantje boordje voor deze tiendelige manga die wordt uitgegeven in het kleine bunkoformaat.