Survivant – L’Histoire du jeune S

Mangaka: Akira Miyagawa / Takao Saito
Uitgever: Vega
Volumes Frans: 2
Volumes Japans: 6
Score:

5.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Takao Saito is vooral gekend als mangaka van Golgo 13, maar eind jaren zeventig liet hij ook het 22-delige Survival los op de wereld. Survival werd ooit in bunko-formaat uitgebracht in het Frans onder de naam Survivant en zoveel jaar na datum krijgen we plots een remake voorgeschoteld.

Akira Miyagawa zal de oorspronkelijke manga van Takao Saito in een nieuw jasje gieten onder de titel “Survival – Shounen S no Kiroku” en de nieuwe uitgeverij Vega had het goede idee om ons een Franse versie van deze remake te brengen…

Survivant – L’Histoire du jeune S vertelt het verhaal van Satoru, een jongen die tijdens een schooluitstap plotseling een ongelofelijke aardbeving met daaropvolgend een tsunami over zich heen krijgt. Als enige overleeft Satoru de ramp maar wat is er gebeurd met zijn vrienden en familie? Het landschap lijkt immers volledig veranderd en Satoru bevindt zich alleen in een gebied vol gevaren…

Satoru is een stadskind dat plotseling op zijn eentje zal moeten overleven in de natuur. Maar noodgedwongen zal hij zich dingen herinneren die hem zullen helpen om voedsel te zoeken, voor beschutting te zorgen en zichzelf te verdedigen. Satoru overleeft de natuurramp maar zal hij nadien ook de natuur overleven?

De oorspronkelijke manga kreeg hier op Mangaheuvel een score van 7,5. Ik bestempelde het als geen slechte manga maar eentje die toch niet bracht wat ik ervan verwachtte. Is deze remake een verbetering of compleet overbodig?

Ook deze remake focust erg op het survival-aspect dat op relatief saaie wijze wordt aangebracht, maar waar het origineel nog een karaktervolle tekenstijl had is de tekenstijl hier even oubollig maar zonder de sfeer die het origineel dan wel uitademde. Ook komt er een volledig nieuwe geopolitiek hoofdstuk dat ik me helemaal niet herinner uit het origineel.

Kortom, wil je kennismaken met het werk van Takao Saito doe het dan via het origineel maar laat deze remake maar gewoon links liggen. Overbodige kost dat je zo aan de ratten kan voeren! (Ratten die een ware plaag vormen in Survivant, vandaar.)