Sur la nuit

Mangaka: Ebine Yamaji
Uitgever: Asuka
Volumes Frans: 1
Volumes Japans: 1
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

‘Sur la nuit’ is alweer een werk van Ebine Yamaji, mangaka waar ik wel fan van ben. Het is een bundel kortverhalen met vooral oude novelles van Yamaji. Dit is tevens voorlopig het laatste wat we van de mangaka kunnen lezen vermits ze nog geen nieuw werk heeft en uitgeverij Asuka alles heeft gepubliceerd waar ze de rechten op hebben. Enkel 2 one-shots uit een ver verleden blijven nog over maar die rechten zitten bij de Japanse uitgeverij Shueisha en die werkt niet samen met het te klein geachte Asuka. Ik wou dus een voorlopig laatste keer genieten van Yamaji…

‘Sur la nuit’ bestaat uit tien kortverhalen – waaronder het titelverhaal dat het langst is met iets meer dan 40 pagina’s. De aanzet gaat echter volledig de mist in. Het titelverhaal dat gebaseerd is op een novelle is een klucht die het niet waard is gepubliceerd te worden.

Gelukkig gaat het tweede verhaal een andere richting uit met wél een situatie die het talent van Yamaji onderschrijft. Ook haar tekenstijl – die evolueert en bij elk verhaal wel wat anders is door de verschillen in publicatiedatum – is hier erg sterk en wat ronder dan we van Yamaji gewend zijn. Het doet bij momenten vaag wat denken aan de j-horror stijl.

Deze bundel wordt verder gekenmerkt door het enorme verschil in kwaliteit van de verhalen. Het spijtige is dat het vooral de langere verhalen zijn die de mist ingaan en dat net zij een dergelijke bundel juist moeten optillen naar een hoger niveau. Gelukkig zijn er hier en daar echte pareltjes bij die een kant laten zien van Yamaji die we nog niet vaak aan het werk zagen. ‘Water’ en ‘Kühl et Kalt’ bijvoorbeeld zijn experimentele verhaaltjes die erg sterk uit de hoek komen. Doordat ‘Kühl et Kalt’ de bundel afsluit sla je het boekje ook toe met een goed gevoel wat altijd beter is dan eindigen met een miskleum.

‘Sur la nuit’ is een erg heterogene bundel. De tekenstijl van Yamaji evolueert en verandert tussen de verhalen onderling, en ook de thema’s zijn uiteenlopender dan wat we van Yamaji’s one-shots gewoon zijn. het gaat soms ook de wat duistere kant op met thema’s zoals incest, pedofilie en SM – ook al komen die vaak slechts op een summiere wijze aan bod.

‘Sur la nuit’ kan de verwachtingen niet inlossen en stilaan evolueert Yamaji van een mangaka die me enorm boeide naar een mangaka die de hoge verwachtingen al te vaak niet volledig inlost. Ze blijft nog steeds mijn geliefkoosde ‘yuri’-mangaka maar dat is vooral bij gebrek aan degelijke concurrentie.

Wil je kennismaken met Ebine Yamaji lees dan de toppers ‘Love my Life’ of ‘Free Soul’, en laat deze ‘Sur la nuit’ nog maar eventjes links liggen.