Sumomomo, Momomo

Mangaka: Shinobu Ohtaka
Uitgever: Kurokawa
Volumes Frans: 3
Volumes Japans: 8
Score:

7.5 of 10 stars

Bespreking door Koen Smet

Een titel is toch voor een groot gedeelte het uithangbord van een reeks. Het is dan ook van commercieel belang dat je een catchy titel die vlot in het gehoor ligt kiest als je wil scoren. Japanners hebben daar duidelijk een ander idee over. Of vinden jullie titels zoals Bobobo-bo Bo-boboý of Sumomomo, Momomo gemakkelijk om aan je plaatselijke mangaboer even te vragen? Ik hoor het me al zeggen: “Ja, voor mij één exemplaar van Sumomomomomomo.” Ik zal direct bestempeld worden als een ‘doorsnee Bart Peeters’. Maar hierdoor laten we ons niet afschrikken, en we bekeken Sumomomo, Momomo eens van naderbij.

Kôshi Inuzuka is een briljant student. Hij brengt zijn tijd door tussen de boeken. Vooral recht interesseert hem. Later wil hij dan ook de criminaliteit bestrijden via de rechtbank. Dat is zijn grote droom. Maar zijn rustig en geordend leventje zal opgeschrikt worden wanneer de jonge Momoko in zijn leven verschijnt.

Momoko vernielt de helft van Inuzuka’s huis bij haar komst en haar doel is simpel. Ze wil copuleren met Inuzuka. Ze wil een kind van hem…

Momoko is 17 jaar maar ziet er uit als een klein meisje. Maar laat je niet misleiden door haar uiterlijk. Haar fysieke kracht kent z’n gelijke niet. Ze is de dochter van één van de sterkste mensen ter wereld en werd opgeleid om de sterkst mogelijke echtgenote te worden. Het is duidelijk dat zij als vrouw fysiek beperkt is in haar kunnen en daarom werd ze als klein meisje uitgehuwelijkt aan de zoon van ook al een supersterke kerel. Hun kroost zou dan wel héél erg sterk worden en zo beide stambomen verenigen.

En Momoko werd natuurlijk aan niemand minder uitgehuwelijkt dan Inuzuka. Deze laatste heeft de martial arts echter afgezworen na zijn eerste en enige ontmoeting met… Momoko. Het enorme trauma dat hij opliep tijdens deze ontmoeting in hun jeugd heeft ervoor gezorgd dat hij gevechten mijdt als de pest en bang is als een wezel. Een huwelijk tussen beide is dus allesbehalve vanzelfsprekend.

Natuurlijk zit er meer achter dit huwelijk dan op het eerste zicht lijkt. In Japan zijn er 12 clans van martial arts specialisten en de vaders van Momoko en Inuzuka zijn de leiders van belangrijke clans. Zij hopen door hun beide clans te verenigen de vrede te bewaren want er dreigt een allesvernietigende oorlog tussen de clans onderling!

Er zijn natuurlijk ook fracties die dit huwelijk allesbehalve een warm hart toedragen. Zij zullen er alles aan doen om Inuzuka te vermoorden. En zoals we weten is hij een bange wezel zonder enige gevechtservaring. Gelukkig is daar Momoko om hem te beschermen!

Sumomomo, Momomo is een grappige actiemanga die het moet hebben van de hilarische situaties waarin de bij momenten compleet debiele personages verzeild raken. Het uitgangspunt is beter uitgewerkt dan je van dergelijke manga zou verwachten maar komt natuurlijk pas op de tweede plaats. Op de eerste plaats zijn er de gevechten en vooral de humor. Sumomomo is een grappig personage waar je je ondanks alles al snel aan zal hechten. En tegelijkertijd hopen dat je haar nooit tegenkomt! Aangename verrassing voor de fans van het genre.